Radončić za N1: Čovićeve izjave su me iznenadile

Vijesti 05. dec 201717:15 > 17:49
N1

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić danas je gostujući na N1 televiziji kazao da su ga iznenadile izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića nakon prošlosedmičnih događaja u Haaškom tribunalu.

Radončić ja u emisiji Dan uživo kazao da nije očekivao da ”Čović sebi dozvoli takav lapsus”.

”Iskreno da kažem – jesu. Nisam očekivao da će gospodin Čović koji je bio najveći entuzijasta, dozvoliti sebi takav lapsus. Vjerujem da je to bio lapsus”, kazao je Radončić za N1.

Na pitanje voditelja emisije Zvonka Komšića da prokomentariše činjenicu da Čović nije govorio o doživotnoj presudi Ratku Mladiću, Radončić je kazao ”da ne zna zašto to Čović nije komentarisao”.

”Ne znam zašto nije komentarisao. Meni je žao što u Haaškom tribunalu ne postoji smrtna kazna”, dodao je gost Dana uživo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer da je sastanak sa komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannesom Hahnom u Sarajevu bio deprimirajući i nefunkcionalan i da nije pokazano ništa više, osim deklarativnih zalaganja.

”Gospodin Dodik često ističe nepotrebne diskvalifikacije. Sastanak je bio težak, ali koristan. Mislim da je jako važno da se taj sastanak dogodio. Gospodin Hahn je saslušao sve, mi smo prihvatili akcize do kojih je njima najviše stalo, ali ja sam, uvjetno rečeno, uputio kritike Briselu. Evropski put ne podrazumijeva samo akcize. Mislim da su to jako dobro memorisali”, kazao je Radončić.

”Gospodin Hahn je dao vrlo teške dijagnoze za domaću političku scenu. Brisel mora biti mnogo aktivniji s mnogo profilisanijom politikom kada je BiH u pitanju. Akcize su potrebne građanima, ali ne možemo zaostajati na drugim poljima i stotinama drugih visokih standarda koje traži EU”, dodao je lider SBB-a.

O jučerašnjem susretu s Bakirom Izetbegovićem tokom sastanka s Hahnom…

Nisam ga primijetio”, kazao je lider SBB-a uz pojašnjenje da ”nema razloga ‘da se rukuje i pozdravlja”, s liderom SDA.

O akcizama? Je li SBB trpio pritiske za promjenu prvobitnog stava njegovih poslanika?

‘Mi smo insistirali i dobili smo to s potpuno nepotrebnim čekanjem od predsjedavajućeg Zvizdića – da akcize idu na poseban račun i da postoji kontrola koja će kontrolisati utrošak. S ovom zaštitom, mislim da nema razloga da SBB bude protiv toga. Bilo je ozbiljnih razgovora s gospodinom Wigermarkom i gospođom Cormack. Oni su insistirali na važnosti donošenja zakona o akcizama, ali i kontrolu trošenja novca. Ovo što sada bude išlo za akcize, znat će se kako se trošii. Je li bilo pritisaka? Apsolutno ne”, poručio je Radončić u razgovoru za N1.

O izlasku SBB-a iz vlasti…

”Mi moramo objasniti javnosti, od novogodišnje konferencije prošle godine gospodin Izetbegović uporno insistira da SBB napusti vlast. Neka formiraju novu parlamentarnu većinu, naša mjesta su slobodna”, kazao je Radončić za kraj razgovora.