Šta ne piše u neusaglašenom pismu Dragana Čovića

Vijesti 05. dec 201718:11 > 21:34
N1

Donald Trump, Angela Merkel, Theresa May - tek su neke adrese na koje je otišlo neusaglašeno pismo Dragana Čovića. U njemu traži ubrzanu aktivaciju MAP-a. Piše kako mu je jasno da su stavovi naroda u BiH različiti po pitanju članstva i saradnje s NATO savezom, no postoji jasan konsenzus na svim nivoima vlasti o aktivaciji MAP-a.

“Naslijeđe bivših učesnika rata u BiH, a koji su došli iz islamskih zemalja te odlazak radikaliziranih građana BiH na strana ratišta.Dodatno, njihov povratak u BiH postaje vrlo značajan test za sigurnosne i druge institucije BiH koje brinu o miru i stabilnosti države. Ovo iznimno bitno pitanje, i za BiH i šire okruženje, pokazat će snagu BiH da se odupre jednoj od najvećih kriza za svako društvo, kao i za čovječanstvo u cijelosti; terorizam i radikalizam”, stoji u pismu.

“Ono je napisano prije desetak dana i usuglašeno s između članova Predsjedništva i tiče se isključivo našeg aktiviranja Akcionog plana. Onda smo u dogovoru sa tri člana Predsjedništva obratili se sa pozicije predsjedavajućeg svim nositeljima izvršne vlasti, predsjednicima vlada država članica”, kazao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH .

No, iz kabineta Bakira Izetbegovića poruka – sadržaj pisma nije usaglašen. To je neprimjeren potez. Izjave o islamskim radikalima su neutemeljene.

“Da je usaglašeno u njemu ne bi bilo onakvih bespotrebnih kvalifikacija i predimenzioniranja jednog problema koji se smanjuje poput odlazaka na strana ratišta i povrataka. Mi 18 mjeseci nismo zabilježili nijedan povratak sa sirijskog ratišta, prema tome ono je bespotrebno i može samo obeshrabriti one u NATO-u koji bi da ubrzaju put BiH”, poručio je Izetbegović.

Stav zvaničnih sigurnosnih i obavještajnih institucija od ranije je da je pitanje radikalizma stavljeno pod kontrolu. Istovremeno, Čović u pismu ne navodi jasno negativne stavove Republike Srpske o pitanju NATO saveza. Ne spominje kao prepreku niti usvojenu Rezoluciju o vojnoj neutralnosti ovog entiteta. Mladen Ivanić iako je znao za pismo, ne želi da ga komentariše.

“Ja ne komentarišem pisma, jer predsjedavajući Predsjedništva ima pravo da ih pošalje. I on ako ih je poslao, poslao je”, kazao je Ivanić.

Inače, pismo je Čović napisao nakon presude Ratku Mladiću, a uoči presude Prliću i drugima. Prije nego je izjavio da zbog presude može čekati i evropski put.