Svi za rješenje SDP-a i DF-a, osim HDZ-a

N1

SDP i Demokratska fronta danas su na konsultacijama sa strankama zastupljenim u Parlamentu Federacije BiH, pokušali obezbijediti što više ruku da se usvoje Izmjene izbornog zakona. Većina stranaka podržava ove izmjene, ali ne i HDZ.

SDP i DF saglasni, ove Izmjene izbornog zakona su jedino rješenje kako bi se odluka Ustavnog suda BiH provela. Prijedlog se pojavio još početkom novembra, upućen u parlamentarnu proceduru, ali se sjednica ne zakazuje.

“U jednoj konstruktivnoj diskusiji u parlamentarnoj proceduri će se doći do najkvalitetnijeg rješenja i upravo za to smo tražili i insistiramo da se zakaže ta sjednica doma, koju predsjednik Doma uporno izbjegava zakazati”, kaže Zoran Mikulić, SDP BiH.

“Očekujemo da ćemo vrlo skoro imati tu sjednicu, otvoriti parlamentarnu diskusiju i prema razgovorima koje smo imali i prošle i ove sedmice, cjenimo da ovo zakonsko rješenje ima podršku”, dodaje Dženan Đonlagić, Demokratska fronta.

Podršku imaju i od SDA koji poručuje da je ovaj prijedlog utemeljen na principima prijedloga Izbornog zakona od strane SDA . Oni poručuju da se delegati u Domovima naroda trebaju birati na način da svaki kanton da po jednog delegata iz svih konstitutivnih naroda, ako ih ima dovoljno.

“U Ustavu FBiH stoji da Parlament FBiH može da uredi pitanje strukture, načina i popune federalnog Doma naroda i to se sada čini kada ne postoji federalni zakon, kada je to pitanje uređeno Izbornim zakonom BiH i kada su određene odredbe Izbornog zakona stavljene van snage”, ističe Šefik Džaferović, SDA.

 Ovaj prijedlog Izmjena Izbornog zakona, koji su predložili SDP i DF, sasvim sigurno neće naići na podršku stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, bar tako kažu u HDZ-u BiH. Oni ističu da im je prihvatljiv dio koji se tiče Predstavničkog doma, ali ne i Doma naroda.

“Mi jednostavno smo stava, dakle stranke HNS-a, da entitetskim zakonom nema prostora regulirati stvari za koje je mjesto u državnom Zakonu. Izborni zakon BiH predviđa da u njemu stoji egzaktno opisan način izbora izaslanika za Dom naroda”, poručujeJosip Merdžo, HDZ BIH

Ovaj zakon prihvatljiv je i za za Stranku za BiH i Našu stranku. Mora se doraditi, ali je za zada najbolje rješenje

“Usvajanje ovog Zakona je entitetska nadležnost, jer ovo je u stvari Zakon o izbornim jedinicama, dok HDZ pokušava implementirati presudu Suda kroz Izmjene državnog Izbornog zakona, računajuči ako to ne uspiju, to će uraditi kroz jedan pravilnik CIK-a”, objašnjava Predrag Kojović, Naša stranka.

Ipak, za početak, Edin Mušić, predsjednik Parlamenta FBiH treba da zakaže sjednicu i to vanrednu. Za to vrijeme, HDZ-ov prijedlog Izmjena Izbornog zakona trebao bi se naći uskoro u državnom Parlamentu. I oni traže dovoljno ruku za njegovo usvajanje. Postavlja se pitanje, ko će biti brži.