Sudija Haškog tribunala Carmel Agius: Isporučili smo pravdu

Vijesti 06. dec 201716:24 > 16:38
N1

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas će, na redovnoj sjednici u New Yorku, razmotriti 24. po redu izvještaj o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je ujedno i posljednji izvještaj o radu suda.

Na sjednici je govorio i predsjednik Haškog suda Carmel Agius.

“U utorak navečer u svibnju 1993. godine usred brojnih ratnih strahota, masovnih ubojstava i rata, ovo međunarodno tijelo je uspostavilo međunarodni tribunal za progon osoba teških djela počinjenih na području bivše Jugoslavije. Izazov je bio hrabar, odvažan i inovativan odgovor na sukob. Rezultat je bio 161 od 161. Kada pogledamo unatrag, poput sjećanja na taj utorak, usred poIitičkog optimizma 90-tih, mnogi bi se sa mnom složili da je uspostava Haškog tribunala jedan od najsvjetlijih trenutaka međunarodno zajednice”, kazao je Agius pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Danas se prisjećamo onoga što smo učinili, učinili smo nešto dobro, značajno. Postoji i druga povijest, povijest onih koji su se od samoga početka bojali prihvatiti Tribunal i bojali ga se. Obje ove povijesti će ostati upamćene. Prema prvoj ćemo se odnositi na dobar način, a druga će biti odbacivana”, naveo je Agius.

“Oni koji su poricali, koji su se od samog početka borili protiv Tribunala. Ponosan sam što se danas pojavljujem pred UN i što je naša misija uspjela. Tribunal je završio sa svojim radom. Dijeli nas još samo tri tjedna od kraja mandata Haškog tribunala i dovršavanja njegove strategije. Tijekom četvrt stoljeća postigli smo ono što je smatrano da će biti nemoguće”, naveo je predsjednik Haškog suda Carmel Agius.

“Nasilno djelovanje protiv građana te kršenje zakona i običaja ratovanja, sve ovo predstavlja točku bez povratka koja je zauvijek promijenila pejzaž međunarodne pravde. Tribunal je ostvario revolucionarne pomake i na drugim područjima. U inicijalnom izvješću UN Antonio Cassese, prvi predsjednik Tribunala, izjavio je da je uspostava Tribunala nešto što predstavlja prekretnicu za međunarodnu zajednicu. Tribunal je ispunio proročanstvo svog prvog predsjednika”.

“Zadaci koji su nam povjereni su bili zastrašujući, iskustva otriježnjavajuća. Isporučili smo pravdu progoneći zločine koje su počinili pojedinci, ponavljam pojedinci, ne narodi, ne zemlje, ne vlade. To smo učinili na objektivan i učinkovit način. Razvili smo i implementirali strategije i načine da unaprijedimo učinkovitost”.

 “Sa presudom u slučaju Rakta Mladića i presudom u postupku u predmetu Prlić i drugi, Tribunal je završio svoju ključnu zadaću u skladu sa onim što je propisalo ovo Vijeće. Suci koji su bili u vijećima u ova dva predmeta su danas ovdje. Ja sam bio predsjedavajući u slučaju Prlić i drugi. Svi su suci i sve su presude budno praćene diljem svijeta. Ono što se dogodilo u slučaju Prlić prošle srijede je bilo veoma žalosno. Tribunal veoma ozbiljno gleda na ovaj incident koji se istražuje. Iako je ovaj slučaj, tužan on ne smije zasjeniti zadnje tjedne rada Tribunala niti potkopati naslijeđe Tribunala. Veoma je uznemirujuće da neki iskorištavaju ovu situaciju, ne smijemo im dopustiti i ne smiju se izvući s time”, naveo je predsjednik Haškog suda Carmel Agius u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.