Marić: Izetbegović izazvao svojevrsni skandal

Vijesti 06. dec 201717:27 > 17:47
N1

Izetbegović je u Beogradu, kako bi se kod nas reklo, imao izjavu viška, ocijenila je politička analitičarka Ivana Marić koja je gostovala u emisiji Dan uživo na N1.

Članovi Predsjedništva BiH borave u službenoj posjeti Srbiji, tri mjeseca nakon posljednje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu. Jedan od članova Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović reakcijom i obraćanjem van protokola izazvao je svojevrsni skandal, smatra Marić koja je odbacila pojedine komentare da je “Izetbegović konačno zauzeo stav”.

“Čini mi se da je to još jedna izjava koja je suvišna. Posjeta je bila organizovana kako bi se smirile tenzije. Mislim da to nije zauzimanje stava nego je zauzimanje stava ono što je rekao Čović u vezi priznavanja Kosova. Izetbegović je u neku ruku uradio diplomatski skandal jer on nije bio predviđen da govori”, kazala je Marić.

Dodala je kako je i ova posjeta Predsjedništva BiH pokazala “netrpeljivost” između članova.

“Oni ne kriju netrpeljivost između sebe. To nije nikakva tajna. Očekivali smo barem da kada ide u goste da se lijepo srede i ponašaju, ali oni nisu uspjeli ni to da urade. Kako očekuju da se dogovore sa Srbijom kada se Srbija suočava sa tri stav o svemu. Meni bi bilo drago da je Izetbegović ranije pokazao, kada je trebalo, kako se brani BiH. Ovo danas nije bila prilika”, ocijenila je za N1.

Šta nam donose ove posjete, koje plaćaju građani? U čemu se ogleda poboljšana saradnja?

“Ništa više od dobrosusjedskih odnosa. U Srbija, zaista, postoji interes za dobrom saradnjom, ali se mi ne možem dogovoriti o mnogim stvarima, koje su značaj za naše građane. Ove posjete su dobre za smirivanje tenzija, posebno poslije ovih haških presuda. Vučić je jedan od rijetkih predsjednika koji zna okupiti svu trojicu članova Predsjedništva koji putuju odvojeno”, istakla je Marić.

Jučerašnja posjeta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Mostaru više je koristila Hrvatskoj nego BiH, navela je analitičarka.

“Ova posjeta Plenkovića je više koristili Hrvatskoj nego BiH, posebno poslije izjava Grabar-Kitarović da se Hrvati ne trebaju bojati u BiH. Čega da se boje? Hoće li im se oduzeti neka imovina? To je nonsens”, zaključila je Marić.