Haris Silajdžić: Ja sam bosanski unitarista

Vijesti 06. dec 201721:02 > 21:16
N1

Haris Silajdžić večeras je u Pressingu na N1 televiziji kazao da je Bosna i Hercegovina po definiciji unitarna zemlja i da je prisutna teza ''da je unitarista onaj ko je za BiH''.

Šta znači biti bosanskohercegovački ili bošnjački unitarista?

”Po definiciji, mi smo unitarna zemlja. Unitarne države kakve je BiH mogu biti izuzetno decentralizirane kao što i složene zemlje mogu biti manje ili više decentralizirane pa čak i više unitarne od unitarnih. Čitava stvar je u tome da hoće da se kaže da onaj ko je za Bosnu i Hercegovinu, kao šta sam ja, da je unitariasta. Možda oni imaju neku drugu definiciju, ja to ne znam, ali u svakom slučaju mi smo unitarna zemlja zato što nismo nastali od više zemalja”, ocijenio je Silajdžić u Pressingu.

Da li Haris Silajdžić još uvijek za Bosnu i Hercegovinu bez entiteta?

”Je li taj entitet izvršio svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu ili nije? Nije! Nije implementiran Aneks 7. Iz toga proizilaze mnogi problemi uključujući i onaj Aprilski paket. Nisam za ukidanje ukoliko izvrši Dejtonski sporazum. Ukoliko ne izvršava, jesam. To ne znači da zaboravljam na to da mi ukoliko želimo naprijed svi zajedno, moramo uvesti građansku demokratiju. Ljudi osjećaju strah, a strah je uvijek realan”, dodao je on.