Domazet: Nijedna zemlja nije izgradila ceste bez žrtava

Vijesti 07. dec 201708:48 > 09:06
N1

O tome zašto su akcize toliko važne, da li su ekonomsko ili političko pitanje, kao i šta akcize znače u životu običnih građana za N1 je pojasnio profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Anto Domazet.

Domazet je u Novom danu rekao kako problem nisu akcize nego putarine.

Akcize su indirektni prihod koji služi za finansiranje budžeta, a putarine služe za finansiranje izgradnje i održavanja autocesta i cesta u BiH. Međutim, u sadašnjoj situaciji putarine su poprimile mnogo veći značaj jer je rješenje putaruina jedan od aktualnih uvjeta za produženja aranžmana sa MMF-om koji jako znači za javnu održivost i napredak reformi u BiH, što je potcrtao komesar Hahn“, komentarisao je važnost akciza profesor Domazet.

Na pitanje da li su akcize ekonomsko ili političko pitanje, Domazet je kazao: “Mnogo toga se vrti oko tog pitanja i sa ekonomske i političke tačke; nema ekonomskog pitanja koje nije i političko. Jako je važno političko pitanje ovdje da li ću ja ovdje ili vi sutra na benzinskoj crpki plaćati više, ili da li ćemo imati dobre autoceste, da li će se smanjivati nesreće u prometu…to su jako važna politička pitanja, međutim ovdje je sada značaj ovog ekonomskog pitanja povećan jer nadilazi sam sebe“.

O tome da li građanin shvata važnost akciza je istakao kako su građani kao i društvo u cjelini podijeljeni oko tog pitanja i da se ta podjela prenosi i na Zastupnički dom Parlamentarne skupštine.

Dakle, ima razloga i za da i za protiv. Važno je u razvojnom smislu da imamo autoceste, a žrtve bi bile prihvatljive ukoliko bi građani osjećali efekte gradnje. Ti su efekti često posredni i možda se na duži rok ispoljavaju. Sve u svemu, nijedna zemlja nije izgradila mrežu cesta bez određenih žrtava – ili kroz veće zaduživanje ili veće poreze. Građani bi trebalo da osjećaju efekte i da prihvate takvu jednu mjeru, ali različit je položaj građanina koji ima biznis i koji provodi ogromno vrijeme u prometu i za njega je važno da ima dobre ceste ali građanin koji prelazi 3.000 kilometara godišnje – njemu nije do autocesta“, naveo je.