Pred delegatima Doma naroda PS BiH set zakona o akcizama

Vijesti 07. dec 201714:22 > 14:27
N1/Ilustracija

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi na sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati principe seta zakona koji se odnose na akcize, a koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo 24. novembra.

To su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je na današnjoj sjednici usklađenost predloženog seta zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a Komisija za finansije i budžet je podržala principe predloženih zakona.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Na sjednici Doma naroda državnog parlamenta, koja je počela postavljanjem usmenih delegatskih pitanja na koja ministri u Vijeću ministara BiH odgovaraju odmah, trebao bi se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Predloženim zakonskim rješenjem se, između ostalog, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji će biti razmatrani u prvom čitanju, a čiji je predlagač Predstavnički dom.

Također, trebao bi biti razmatran i Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

Jedna od predviđenih tačaka dnevnog reda je i upoznavanje sa zaključkom Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.