Duraković: Kusturica mi je u sudnici psovao majku

Vijesti 07. dec 201714:28 > 14:34
N1

Ćamil Duraković, bivši načelnik Opštine Srebrenica, danas je u Osnovnom sudu u Višegradu prisustvovao glavnom pretresu po tužbi režisera Emira Kusturice. Kako je Duraković naveo, Kusturica mu je psovao majku.

Duraković je za N1 kazao da se incident desio na sudu u Višegradu, a da je sve uslijedilo kao posljedica “akumulirane mržnje prema Sarajevu i Bošnjacima, te je ta mržnja isplivala kroz Ćamila Duraković”.

Desilo se ispoljavanje njegove akumulirane mržnje prema Sarajevu i Bošnjacima, tako da je sva ta njegova mržnja isplivala kroz Ćamila Durakovića jer sam ja danas bio jedini oči u oči s njim po predmetu njegove tužbe protiv mene i Dnevnog avaza, povodom nacionalnog parka “Drina”. Pri iznošenju tog iskaza kao tužitelj na dijelu gdje se osvrtao na navodno moju izjavu i zašto je mene tužio pored Avaza, pogledao je u mene i baš primitivno, krvnički, pogledom punim mržnje u tri navrata mi je psovao majku govoreći: Je**t ću ti majku, j**em ti majku, kroz zube, mimikom dok gleda u mene“, kazao je Duraković.

Dodao je da je pokušao pitati “Zašto meni kada nisam kazao to što stoji u Avazu”.

Ja sam pokušao da pitam ‘Zašto meni, ja to nisam ni kazao u Avazu, a psuješ mi”, mene je sudinica prekinula i rekla da ću imati priliku da govorim. Kada sam došao na red i to kazao, sudinica mi je rekla: Zašto to odmah niste rekli?, a ovaj je već bio napustio sudnicu. Pri izlasku iz sudnice me nazvao klošarem i opsovao majku. Nije mogao da se uzdrži u toj dozi mržnje prema Bošnjacima, ja mu neću ostati dužan i sigurno ću podnijeti krivičnu prijavu protiv njega za prije svega govor mržnje i prijetnju. U BiH je “Je**t ću ti majku” prijetnja. Ako je bio spreman da to učini na tako primitivan način, onda neka odgovara. Mislim da imam pravo reći ono što mislim“, kazao je Duraković i dodao:

U Sudu je to ušlo u zapisnik, dalje korake ću vidjeti sa svojim pravnim zastupnikom. On je to kao šapatom govorio i bilo je teško ostalim da primijete. Pri izlasku je to glasnije rekao, čak je i moja advokatica čula da mi je nešto promrmljao. Ja sam mislio da je on malo kulturniji čovjek, mene je šokirao iako je kontroverzan i šokirao me dozom primitivizma“.

Još je dodao da ga je Kusturica gledao sa dozom mržnje od samog dolaska u sudnicu.

Od momenta kada je stigao u sudnicu me gledao tako, još je sa sobom doveo nekih strašnih faca i likova i vidio se taj pokušaj da me ponizi u Višegradu gdje on uživa velike simpatije. Sud tako olako prelazi preko toga da je to nevjerovatno“.

Podsjećamo, filmski režiser Emir Kusturica tužio je bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića i ‘Avaz – Roto Pres’ d.o.o. Sarajevo. Kusturica od tuženih traži odštetu u iznosu 12.000 KM zbog tekstova objavljenih u Dnevnom avazu.