Suljagić: Čović prodaje dio suvereniteta BiH na temi Kosova

Vijesti 07. dec 201717:01 > 17:04
N1

Emir Suljagić, profesor na Međunarodnom fakultetu u Sarajevu i bivši kandidat za člana Predsjedništva BiH za N1 je komentarisao pres-konferenciju članova Predsjedništva BiH u Beogradu - kazavši da Bakir Izetbegović u svom nastupu nije imao ništa nediplomatsko.

“U izjavi i ponašanju nisam vidio ništa što nije nediplomatsko. On je radio ono za što je plaćen da radi, on prima platu da vodi vanjsku politiku”, naveo je.

Podsjetio je da BiH nije država ograničenog suvereniteta.

“Pogotovo ne u vođenju vanjske politike – ni voljom Zagreba, ni voljom Beograda. Ono što je meni problematičnije i realno skandalozno je izjava Dragana Čovića. Javnost treba da zna da Dragan Čović to ne radi zbog Kosova, i ne radi se o Kosovu. Dragan Čović prodaje komad našeg suvereniteta na temi Kosova, da bi mogao da objasni zašto Hrvatska ima pravo veta na stvarima kao što su Izborni zakon”, pojasnio je.

“On ovo radi zbog Izbornog zakona i političkih ciljeva Zagreba. Ovo veze sa Beogradom nema. Izetbegović je kao član Predsjedništva ovlašten da vodi vanjsku politiku sa druga dva člana Predsjedništva”, dodao je Emir Suljagić.

Kazao je da se vanjska politka BiH ne vodi ni u Zagrebu, ni u Beogradu.

“Niti gospodin Vučić, odnosno gospođa Grabar-Kitarović mogu podrazumijevati da imaju pravo veta na bilo koje pitanje, ili na bilo koju temu koja se tiče Bosne i Hercegovine.”

Istup Bakira Izetbegovića tokom obraćanja Dragana Čovića u Beogradu nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem izazvalo je podsmijeh predsjednika Srbije. Napravljena je scena zbog neusaglašenosti, a Suljagić to komentariše:

“Ne vidim ja da gospodin Vučić ima kredibiliteta da se smije ili podsmijeva bilo čemu što se tiče BiH. Suština demokratije je vladavina većine. Mi smo zbog mira u kući odustali od suštine demokratije, da bi se ispostavilo da nije mir u kući – nego to treba da bude aparthejd”, izjavio je Suljagić.

“Građanska, demokratska većina građana neće i ne može biti talac ratnih ciljeva i ratnih politika Beograda i Zagreba koje se danas provode mirnim sredstvima. Ja sam jedan od najglasnijih kritičara SDA i Bakira Izetbegovića, a bio sam jedini koji je izašao javno protiv skupa u Vijećnici. Ali u ovom slučaju, zbog izjave koju je dao za DW – on je imao puno pravo, bio je u okviru zakonskih i ustavnih okvira, tako da u ovom slučaju ima moju podršku za ono što je uradio”, dodao je.

Da li je Bakir Izetbegović pokazao ofanzivan karakter, odnosno da li je politika bošnjačkih lidera defanzivna?

“Jedina vrsta politke koja se može voditi jeste bosanskohercegovačka politika. Gospodin Izetbegović se našao u situaciji u kojoj se našao u Beogradu zbog ranije popustljivosti prema Draganu Čoviću i HDZ-u. Vidjeli smo dokle je popuštanje dovelo. Vidjeli smo pravo lice Dragana Čovića u sedmici koja je iza nas”.

Kazao je da se slaže sa većinom ljudi koji su rekli ‘konačno, krajnje je vrijeme bilo da se odigra grublje’.

“Hajde da vidimo kako će se SDA i Izetbegović ponašati na važnim temama koje dolaze. Izborni zakon – hoće li dopustiti da se parlamentarnim sredstvima naprave ratni ciljevi. Tada ćemo vijdeti da li možemo govoriti o političkoj evoluciji koja se vodi u Sarajevu”, kazao je na koncu razgovora u Danu uživo sa Adisom Imamović – Emir Suljagić.