Zvizdić: Izetbegovićev istup državnički

Vijesti 07. dec 201718:02 > 18:02
Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na jučerašnjoj reakciji tokom govora članova Predsjedništva u Beogradu.

“Ja čestitam gospodinu Izetbegoviću na državničkom istupu, na jednoj pravoj reakciji, na refleksu koji treba da ima svaki državnik, svaki patriota i svaki čovjek koji voli BiH, a pogotovo oni koji jesu u funkciji člana Predsjedništva BiH”, kazao je Zvizdić za N1.

“On je svojim istupom zaštitio suverenitet BiH, rekao je sve u skladu sa našim Ustavom i zakonom. Vanjska politika BiH i međunarodni stavovi se definiraju i kreiraju u Sarajevu od strane ovlaštenih predstavnika, a da se vanjska politika BiH neće kao nekada voditi niti u Beogradu niti u Zagrebu”, naveo je Zvizdić.

“Izetbegovićev istup treba da ima plebiscitarnu podršku svih onih koji ispravno razumijevaju da je BiH zemlja sa suverenitetom i međunarodnim – pravnim integritetom”, kazao je za N1 predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Izetbegović je jučer u Beogradu kazao da će se vanjska politika BiH utvrđivati u BiH uz uvažavanje stavova susjednih država i zemalja Evropske unije, stoga BiH vodeći svoju međunarodnu politiku neće čekati na stav Beograda, nego će se o tome odlučivati u Sarajevu između tri člana Predsjedništva BiH.

Zamolio je, kaže, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva BiH, jer je njegov stav da se vanjska politika BiH vodi u Sarajevu.

Na to je Vučić kazao da bi on pojasnio svoju izjavu kazavši da je citirao ono što je tokom zvaničnih razgovora i dobio kada je istaknuo da sve dok Srbija ne promijeni svoj stav u vezi Kosova, BiH će imati isti stav kao Srbija.