Nikšić: Prihvatiti "avnojevske granice“ između BiH i Srbije

Vijesti 07. dec 201718:02 > 18:06
N1/Ilustracija

Predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine du interesu BiH jasno zauzme stav da BiH i Srbija moraju prvo priznati međusobne "avnojevske granice“.

“Badinterova komisija je utvrdila da su to međunarodne granice u okviru kojih je BiH priznata kao suverena i nezavisna država, jednako kao i sve druge republike iz sastava bivše Jugoslavije. Nikakvi drugi dogovori i pregovori o graničnoj liniji nisu mogući prije tog prvog koraka”, navodi Nikšić u izjavi za javnost.

Ističe da je „tek nakon što Srbija prizna AVNOJ-evske granice BiH i tek nakon što BiH prizna te iste granice Srbije, moguće pregovarati o eventualnim izmjenama tako utvrđenih graničnih linija“.

“Očekujem od Predsjedništva BiH da, u vezi s tim pitanjem zauzme jasan i nedvosmislen stav ili da ako to nisu u stanju uraditi, obustave sve aktivnosti u vezi razgraničenja dvije države, naročito izmjena granice ili razmjene teritorija. Ovo je pitanje koje može imati dalekosežne posljedice za cijeli region i ovdje ne smije biti nikakve površnosti i politikanstva”, naglasio je.

Radi se, kaže on, „o interesu svih građana, kako BiH, tako i Srbije, ali i drugih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije“.

“Narušavanje granica prihvaćenih od Badinterove komisije, bez da se one prvobitno priznaju između država koje ih dijele, predstavlja opasan presedan za sve države nastale raspadom SFRJ i u tu zamku niko nema pravo upasti”, kazao je Nikšić, saopćeno je iz SDP-a BiH.