Zvizdić za N1 otkrio šta je poklonio papi Franji u Vatikanu

Vijesti 07. dec 201718:17 > 18:19
VM BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić boravio je 7. novembra u Vatikanu, gdje se susreo sa papom Franjom.

On je u javljanju za N1 kazao da je susret bio značajan, jer je papa osoba sa velikim autoritetom, integritetom i ljudskom toplinom.

“To je čovjek koji razumije odnose u BiH, pravi je prijatelj BiH i razumije potrebe građana. Njegove prve dvije posjete bile su Albaniji i Bosni i Hercegovini, a poruka je to da Evropa mora zadržati fokus na Zapadnom Balkanu. Osim mira i suživota potrebno je da BiH postane dio EU, obezbijedi stabilnost i ekonomski prosperitet te sigurnu budućnost za stanovnike”, izjavio je Zvidzić za N1.

Denis Zvizdić je kazao da mu je prenio srdačne pozdrave iz BiH, a da se papa prisjetio svoje posjete Sarajevu i BiH – te da često zemlju spominje u svojim istupima.

“Zahvalio sam mu se zbog govora u Evropskom parlamentu, gdje je skrenuo fokus na Zapadni Balkan i zamolio sam ga da taj fokus ostane aktuelan”, kazao je, jer prema njegovim riječima “BiH zaslužuje da bude dio familije modernih evropskih zemalja”.

Papu je interesovalo kako ljudi u BiH žive, i sa posebnim osvrtom je kazao da on Sarajevo razumije kao evropski Jeruzalem.

BiH sa Vatikanom ima dobre bilateralne odnose, a Zvizdić je papi uručio i prigodan poklon. Za N1 je otkrio i šta.

“Uručio sam mu Povelju Kulina bana, koja predstavlja rodni list BIH, koja je napisana dubrovačkom knezu – kojim se garantuje sloboda i bezbjednost trgovaca. On je znao dosta o historijatu BiH, bio je obradovan poklonom, pogotovo što mi Povelju nazivamo rodnim listom BiH”, kazao je Zvidzić.

Zvidzić je papi Franji poklonio i knjigu “Svjetlost Evrope u BiH”, koja pokazuje prisustvo svih civilizacija koje su ostavile svoje naslijeđe u BiH.