U 2016. prikupljeno 13 milijardi KM, gdje je novac

N1

Građani BiH u ovoj godini, do decembra, prikupili su 13 milijardi maraka. Iako je primjetan rast svih prikupljenih poreza na nivou države i entiteta to neće pokriti deficite u budžetima. Suma novca kojeg je država prikupila je daleko veća, ali nema precizne statistike koliko se na svim nivoima izdvoji za takse i druge namete.

Samo UIO BiH prikupila je više od šest milijardi i 476 miliona KM. Poreska Uprava RS prikupila je 2 milijarde i 134 miliona, a poreska Federacije BiH više od četiri milijerde i 376 miliona. Zbirno javnih prihoda građani BiH za 11 mjeseci ove godine državu su pomogli sa blizu 13 milijardi.

“Novca nikada nije dovoljno. Naročito ako ga date političarima, onda ga tek nikada nije dovoljno”, kaže Muris Čičić.

“Za sada izgleda nije, jer postoji budžetski deficit, ipak se budžeti zatvaraju tzv. eksternim posuđivanjem na domaćem ili stranom tržištu”, dodaje Zlatko Hurtić.

Osim poreza različiti nivoi vlasti prikupljaju i takse, te novac od komunalnih i drugih usluga. Koliko se novca naplati npr. samo od parkinga u BiH nikada niko nije izračunao.

“Jako velika potrošnja ide na socijalne kategorije, jako velika potrošnja na takozvanu boračku populaciju i administracija nosi određen iznos novca i jako puno novca za vračanje kredita koje smo u posljednjem periodu dizali”, ističe Hurtić.

Posljednji namet oko koga se već duže vrijeme vodi politička borba je zakon o akcizama koji predviđa povećanje putarine od 15 feninga po litru goriva.

“Jel vi vjerujete zaista da taj novac koji se slije od akciza da će se trošiti transparentno i da će ići baš za izgradnju autoputeva”, pita Jelena Trivić.

Ukoliko zakon o akcizama bude usvojen, svaki put kada budete sipali rezervoar goriva od recimo 6 litara platićete 9 KM za izgradnju puteva. Ali to nije sve, svaki put kada budete koristili neki od autoputeva u BiH plaćaćete putarinu za put čiju ste gradnju sami finansirali.