Zukić i ostali: “Maramica” umjesto koverte

Vijesti 11. dec 201715:10 > 15:10
N1

Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva tvrdi da je posredovao kada je optuženom Safetu Bibiću dato 15.000 konvertibilnih maraka (KM) za zapošljavanje medicinske sestre u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Mehmed Mandra, kojem je dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja, posvjedočio je da je Bibiću prvo dao 3.000 KM, a mjesec i po kasnije još 12.000 KM, kako bi njegova poznanica Sanela Karagić bila primljena da radi kao medicinska sestra.

Prema optužnici, Bibić je zaposlen kao glavni tehničar na Klinici za otorinolaringologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Svjedok Mandra je ispričao da je radio kao portir u Domu zdravlja u Vrazovoj 2006. godine, nakon što je uspostavio kontakt s Bibićem, a njegovo radno mjesto je koštalo 6.000 eura (oko 12.000 KM). Sutkinja Općinskog suda Tanja Curović nije dozvolila svjedoku da odgovori na pitanje da li je dao novac za zaposlenje jer za to niko nije optužen.

Šifra za novac, kako je posvjedočio, bila je “maramica”. Osim ostatka novca od 12.000 KM, za zaposlenje Karagić kao medicinske sestre, kazao je Mandra, od njega je traženo da kupi bombonijeru i parfem za ženu starosti 45 godina.

“Predao sam kesu – 12.000 maraka, taj parfem i bajaderu”, rekao je Mandra, pojasnivši da je to dao Bibiću, koji je kod njega došao u avliju.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Bibića zajedno sa Amirom Zukićem, generalnim sekretarom Stranke demokratske akcije (SDA), te Nedžadom i Senadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Bibić je optužen i da je zadržao 15.000 KM za zaposlenje S.K. u Općoj bolnici.

Svjedokinja Sanela Karagić, kojoj je također dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja, kazala je da je nakon dogovora sa suprugom pristala da dâ novac za zaposlenje iako ima završenu školu i radno iskustvo.

Na jednom sijelu, pojasnila je, vidjela je Mandru i tada se “pričalo koliko košta mjesto u Domu zdravlja, u bolnici”.

“Ja se sjećam da je 15.000 KM za moje radno mjesto. Muž mi je rekao da je čuo od Mandre da postoji baza koja vrši zaposlenje. Bila je odluka da se drugačije neće moći”, izjavila je svjedokinja, istaknuvši da je i danas javna tajna da se bez para ne može zaposliti.

Prvih 3.000 maraka, kako je kazala, njeno dijete je dobilo na poklon nakon rođenja, a ostalih 12.000 KM ona i suprug su posudili od roditelja. Karagić je potvrdila da joj je rečeno da kupi parfem i bombonijeru.

S radom u bolnici svjedokinja je, kako je kazala, počela 11. augusta 2016., nakon što je prethodno dva puta išla na razgovor za posao na kojem je bila komisija.

Andin Karagić, Sanelin suprug, izjavio je da je pričao s Mandrom i rekao mu da namjerava da napusti BiH jer supruga ne može da se zaposli. Tada mu je, kako tvrdi, Mandra kazao da se on zaposlio, ali da je morao dati “maramicu”.

“Za posao medicinske sestre moraš imati ‘maramicu’ spremnu od 15.000”, rekao je Karagić, pojasnivši da prenosi riječi Mandre.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. januar 2018. godine.