SDA Bihać o hapšenju Abdića: Ponosni bosanski gazija..

Vijesti 12. dec 201710:45 > 10:50
Youtube

Bivši komandant Armije BiH Hamdija Abdić - Tigar je jučer uhapšen u velikoj akciji na području USK zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Uz Abdića su uhapšene još četiri osobe, a general Vlado Šantić, koji je tokom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. marta 1995. godine.

Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu “Sedra”.

Povodom hapšenja, danas se oglasila i SDA Bihać, čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

Povodom jučerašnjeg hapšenja gospodina Hambije Abdića – Tigra i ostalih pripadnika 5. Korpusa ARBiH ne možemo se oteti dojmu da je isto tako usko povezano sa nedavnim presudama međunarodnog suda u Haagu.

Gospodin Hambija Abdić – Tigar je dokazani patriota, legendarni armijski komandant proslavljene jedinice iz sastava 5. Korpusa a na posljednjim lokalnim izborima, voljom i podrškom građana izabran je u gradsko Vijeće Bihaća sa liste SDA i svoju ulogu gradskog vijećnika obavlja maksimalno korektno.

SDA je ponosna na ratni put ARBiH, na naše komandante i na sve pripadnika Armije, na časnu borbu za očuvanje cjelovite BiH i njenih građana kao i na svoju ulogu i djelovanje u tom periodu.

GO SDA Bihać vjeruje u nevinost gospodina Abdića te da će i iz ove bitke, kao i iz onih ratnih izaći kao pobjednik i ponosni bosanski gazija.

Vjerujemo u pravnu državu i nezavisno i profesionalno pravosuđe u ovom ali i svakom drugom slučaju te očekujemo da će biti omogućen pravičan postupak uz puno poštivanje svih međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava“, navodi se u saopćenju.