Rekord u uništavanju oružja i naoružanja u BiH 9. decembra

Vijesti 12. dec 201712:31 > 12:38
UNDP

Ukupno 11 policijskih agencija je 9. decembra uništilo preko 2.400 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u industrijskoj topionici željeza u Banjaluci, što je do sada rekordan broj institucija sigurnosti koje su učestvovale u jednom ovakvom događaju.

Uništavanje malog oružja i lakog naoružanja je finansirala Evropska unija (EU), uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), i institucija vlasti u Bosni i Hercegovini. SALW su prikupile policijskih agencija kroz različite aktivnosti provođenja zakona i kroz određen broj dobrovoljnih predaja oružja građana Bosne i Hercegovine.

Cilj događaja je da podigne nivo javne sigurnosti kao i da smanji rizik nelegalne trgovine SALW-a, značajno umanjujući broj oružja u Bosni i Hercegovini. Događaj su otvorili Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacijskog odbora za kontrolu SALW-a u Bosni i Hercegovini, Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH i Slobodan Tadić, rukovodilac odsjeka Pravda i sigurnost, UNDP BiH.

„Današnja aktivnost uništavanja malog oružja i lakog naoružanja predstavlja kontinuitet implementacije Strategije za kontrolu malog i lakog oružja u BiH za period 2016-2020. Ovom aktivnošću želimo podsjetiti građane Bosne i Hercegovine na opasnosti od nekontrolisanog korištenja ili skladištenja vatrenog oružja koje koje prijete njima, njihovim porodicama i njenim zajednicama. Ovo je treći događaj uništavanja ove godine koji je organizovan od Koordinacijskog odbora za kontorlu SALW-a u BiH, uz podršku UNDP-a u Bosni i Hercegovini, SEESAC-a i finansiran od strane Evropske unije, uveliko doprinoseći unapređenju ukupne sigurnosti u BiH kao i u regionu pa i šire. Ponosni smo da vidimo ovako velik odziv institucija sigurnosti u Bosni i Hercegovini”, kazao je Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacijskog odbora za kontrolu SALW-a u BiH.

„Evropska unija je ponosna da podrži važne aktivnosti kao što je ovo uništavanje preko 2.400 komada SALW-a, kao i uništavanje 1.600 komada u julu ove godine. Ovakvi napori pomažu smanjenju vjerovatnoće da se oružje prokrijumčari preko granica, te povećanju nacionalne, regionalne, kao i sigurnosti u Evropskoj uniji. Evropska unija je osigurala za SEESAC 6.500.000 eura između 2017. i 2019. godine, za kontrolu i uništavanje nelegalnog oružja u regionu. Smanjenje SALW-a je od velike važnosti za borbu protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, za što Bosna i Hercegovina, kao i građani Evropske unije, mogu osjetiti konkretnu razliku kroz povećanu sigurnost. Svi smo odgovorni da spriječimo nezakonitu i nelegalnu trgovinu oružjem, jer ne treba imati nesuglasica oko toga da će nelegalnim posjedovanjem i prodajom oružje pasti u ruke onih koji će počiniti najteže oblike kriminala. Evropska unija je predana u stvaranju sigurnijeg okruženja za sve, smanjenju kriminala i podršci agencijama za provedbu zakona, i to je razlog zašto ohrabrujemo ovakav koordiniran rad institucija u uklanjanju oružja iz javnog domena”, naveo je Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH.

“Svi mi u UNDP-u smo oduševljeni da svjedočimo i pomognemo koordinisani odgovor institucija na problem zaplijenjenog nelegalnog oružja i viška naoružanja. Ovo predstavlja sjajnu demonstraciju rezultata rada institucija Bosne i Hercegovine u oblasti kontrole SALW-a i sprečavanja nelegalne trgovine istim. Također nam je drago da možemo primijetiti značajan napredak u saradnji i koordinaciji u ovoj oblasti u jednom naporu da obezbijedimo sigurnije okruženje za ljude u Bosni i Hercegovini. Kako se približavamo kraju godine i nadolazećim praznicima i proslavama, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da pozovem sve građane da se odgovorno ponašaju sa vatrenim oružjem, municijom i pirotehničkim sredstvima. Ljubazno bismo ih zamolili da se uzdrže od nepromišljenih praksi kao što su slavljenički pucnji. Pozivamo ih da promisle prije nego nešto učine, da misle na svoje okruženje kao i na potencijalne posljedice svojih radnji”, istakao je Slobodan Tadić, rukovodilac odsjeka Pravda i sigurnost Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Sa preko 6.000 komada oružja uništenog od početka godine i rekordnog broja javnih institucija koje su učestvovale u događaju uništavanja, BiH još jednom naglašava svoje opredjeljenje za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem, te za sigurnost svojih građana i cijelog regiona.