Banjaluka: Oštećeno više od 100 objekata i 60 vozila

Vijesti 12. dec 201715:11 > 15:13
N1

U olujnom nevremenu koje je zadesilo Banju Luku troje građana je povrijeđeno, oštećeno je iše od sto privatnih i javnih objekata, oko 60 automobila, na desetine stabala je porušeno, oštećeno je i više saobraćajnih znakova i razne druge komunalne opreme.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradske službe su od jučer bile angažovane na otklanjanju posljedica nastalih usljed olujnog vjetra, a evidentirana je šteta na privatnim i javnim objektima i komunalnoj infrastrukuturi, ali srećom nije bilo ozbiljnijih posljedica po građane.

Na sjednici Gradskog štaba je rečeno da se i dalje prikupljaju podaci o štetama, kao i da dio oštećenja nije ni prijavljen već su vlasnici sami počeli s popravkama.

Od većih objekata oštećena je zgrada u ulici Cara Lazara, krov na Studentskom domu, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica, a zabilježena su i manja oštećenja na nekoliko vrtića, ambulanti, škola i drugo.

”Najveći problem su oštećenja krovova na nekoliko stambenih zgrada gdje je Grad intervenisao na uklanjanju preostalih dijelova koji predstavljaju prijetnju po stanare i prolaznike. Odsjek za civilnu zaštitu će vidjeti kako i na koji način da se interventno pomogne na tim zgradama i da se obezbijedi njihovo privremeno prekrivanje jer su narednih dana najavljene padavine. Temeljna rekonstrukcija ovih objekata odnosno krovova, u skladu sa zakonom, u nadležnosti je njihovih vlasnika’‘, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je istakao kako je oluja bila toliko jaka da nisu samo porušena oštećena stabla već je veći broj bio izvaljen iz korijena.

”Sada nam predstoji da se naše službe dodatno angažuju na uklanjanju porušenog drveća, rasutog smeća i svega onoga što se poslije ovog nevremena nalazi na ulicama. Gradski štab će i dalje pratiti situaciju zajedno s drugim službama, a građani po potrebi mogu da se obraćaju Odsjeku za civilnu zaštitu i Komunalnoj policiji”, rekao je Radojičić.