Američki CFR: Potencijalna opasnost oružanih okršaja

Vijesti 12. dec 201716:17 > 16:26
Anadolija

Američki centar za preventivnu akciju napravio je procjenu trenutnih i potencijalnih sukoba u svijetu te njihov mogući uticaj na interese SAD-a.

Ovaj centar ima za cilj da pomogne kreiranje američke politike konflikta. U ovogodišnjem istraživanju pojavilo se osam potencijalnih novih rizika. Jedan od njih je i eskalacija tenzija ili ekstremističkog nasilja na Zapadnom Balkanu što bi potencijalno moglo dovesti do opasnosti oružanih okršaja.

Uz Zapadni Balkan spominju se i rizik pooštravanja sukoba između Izraela i Hezbolaha povećano nasilje i politička nestabilnost u afričkoj regiji Sahel.

Zatim rizik od sukoba između SAD-a i Irana te eskalacija sektaškog nasilja i prisilnog raseljavanja u Centralnoafričkoj Republici, rastuća politička nestabilnost i nasilje u Keniji, eskalacija organizovanog kriminala – nasilje u Meksiku kao i intenziviranje sektaškog nasilja u Mijanmaru.

Kad je riječ o Zapadnom Balkanu u dokumentu se spominje i utjecaj Rusije, na ovaj dio Evrope.

Centar za preventivnu akciju nastoji da pomogne u prevenciji, smjeni ili rješavanju smrtonosnih konflikata širom svijeta i proširiti telo znanja o sprečavanju sukoba.

To postiže stvaranjem foruma u kojem se predstavnici vlada, međunarodne organizacije, nevladine organizacije, korporacije i civilno društvo okupljaju da bi razvili operativne i pravovremene strategije za promovisanje mira u određenim konfliktnim situacijama.

Centar se fokusira na sukobe u zemljama ili regionima koji utiču na interese SAD-a.

Kad je riječ o metodologiji, iz Centra su kontaktirali široki spektar osoba, oko 400 zvaničnika, kompetentnih za oblast sigurnosti.

Više detalja OVDJE.