Koliko su realni oružani sukobi u BiH?

Vijesti 12. dec 201718:33 > 18:38
N1

Američki centar za preventivnu akciju napravio je procjenu trenutnih i potencijalnih sukoba u svijetu te njihov mogući uticaj na interese SAD-a. U ovogodišnjem istraživanju pojavilo se osam potencijalnih novih rizika.

Jedan od njih je i eskalacija tenzija ili ekstremističkog nasilja na Zapadnom Balkanu što bi potencijalno moglo dovesti do opasnosti oružanih okršaja.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa susjedima te Kosovom, Makedonijom i Albanijom u društvu Južnog Sudana, Kenije, Nigerije, Zimbabvea, Malija…

U vrijeme kada amerikanci svode svoje račune za ovu godinu, prave i procjenu zbivanja u narednoj.  Nevladin centar za preventivnu akciju napravio je procjenu trenutnih i potencijalnih sukoba u svijetu te njihov mogući uticaj na interese SAD-a.

Eskalacija tenzija ili ekstremističkog nasilja na Zapadnom Balkanu što bi potencijalno moglo dovesti do opasnosti oružanih okršaja. Danijel Server kaze da se građani BiH ne trebaju plasiti.

“Ništa u tom izvještaju nema što ljudima na Balkanu već nije poznato. Svi dosadašnji sukobi poput onog u makedonskom parlamentu se mogu proširiti i pogoršati situaciju. Imate određene islamističke ekstremiste u BiH koji dolaze iz inostranstva. Pomoć iz SAD-a bi bila korisna i dobra, ali mislim da ne može zamijeniti Bosance koji moraju riješiti svaki problem”, kazao je za N1 američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer.

Za domaće eksperte ovakva procjena ima i dobre i loše strane.

“Loša strana je da smo postali područje potencijalnog konflikta a ovdje se spominje i utjecaj Rusije na ovaj dio Evrope. Bolja strana je da će ovo vjerovatno natjerati američku administraciju da se uključi više u djelovanje na Zapadnom Balkanu”, kazao je Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

Forma međunarodne intervencije odnosno medijatora neophodna je kaže Hadžović. Za to vrijeme u Atlantskom vijeću BIH zadovoljni su onim što Amerikanci trenutno rade na ovim prostorima.

“Mi smo vrlo bitan strateski partner SADu kao jedna mla drzava ovdje na balkanu gdje cemo se integrisati. Američka administracija će pomoći BiH a kamoli da će ovdje doći do oruzanog sukoba ja sam uvjerena da neće”, kazala je Dijana Gupta. 

A dok nam amerikanci predviđaju godinu u kojoj su oružani sukobi vrlo mogući, naše policijske agencije su uništile blizu 2 i po hiljade komada oružja.