U BiH deportovano više od 10 osumnjičenih za ratne zločine

Vijesti 13. dec 201713:17 > 13:24
N1

Više od 10 osumnjičenih za ratne zločine otkriveno je, procesuirano i deportovano u protekloj deceniji iz SAD u BiH, rečeno je na današnjem sastanku delegacija Tužilaštva BiH i Imigracione i carinske službe SAD.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da ove dvije institucije imaju dobru i kontinuiranu dugogodišnju saradnju u otkrivanju, identifikovanju i procesuiranju osoba koja su učestvovala u ratnim zločinima, a uspjela su da emigriraju u SAD nakon završetka rata u BiH.

Zajednička misija i cilj predstavnika ove dvije institucije je borba protiv nekažnjivosti i skrivanja osumnjičenih za ratne zločine kako bi svi bili privedeni pravdi.

Centralne teme sastanka odnosile su se na pitanja u vezi sa vladavinom prava i zajedničkom saradnjom u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, sa saradnicima Izetom Odobašićem i Stankom Blagićem, te predstavnici Imigracione i carinske službe SAD Majkl Mekejn i Majkl Mekviker, kao i rukovodilac Jedinice za istrage počinilaca kršenja ljudskih prava i ratnih zločina Mark Pafer.