Halilović: Niko od političara nam nije čestitao na nagradi

Vijesti 13. dec 201716:54 > 16:59
N1

Jedinstveni muzej u svijetu koji čuva hiljade priča i uspomena sarajevske djece, Muzej ratnog djetinjstva nakon nepunih godinu dana od otvaranja osvojio je Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, jednu od najprestižnijih nagrada u ovoj industriji.

Jasminko Halilović, direktor Muzeja ratnog djetinjstva bio je gost Dana uživo.

Nagrada je velika potvrda našeg rada i veliko priznanje za male muzeje jer smo bili u konkurenciji sa muzejima čiji su budžeti stotine miliona eura. Ovo je poruka svim malim muzejima. To što mali muzej ne znači da ne mogu biti utjecajni i prepoznati“, kazao je Halilović.

Niko od predstavnika vlasti nije čestitao veliki uspjeh Muzeja ratnog djetinjstva. Halilović je kazao da ga to nije iznenadilo.

Nije nas to iznenadilo. Muzej je otvoren bez ikakve podrške države i to je dobro poznato. Nama je dosadilo to pričati, jer ispada da se žalimo. Muzej se i bez takve podrške izborio i pokazao da je konkurentan na svjetskoj muzejskoj sceni. Apsolutno nas niko nije zvao da čestita od predstavnika vlasti. To me nije razočaralo, tako sam i očekivao“, izjavio je Halilović.

Gost Dana uživo je kazao da posjetitelji Muzeja ratnog djetinjstva dolaze iz cijelog svijeta.

U zimskom periodu je više domaćih posjetitelja, dok su ljeti posjetitelji uglavnom stranci i dolaze iz cijelog svijeta.

Komentarišući komentare sa Twittera, Halilović je kazao da se političarima daje previše pažnje u medijima.

Političari po istom modelu podižu tenzije, ne govore ništa novo i zbog toga smatram da im se daje previše pažnje.”