Katastrofa u studentskim domovima nakon nevremena

Vijesti 13. dec 201717:45 > 17:49
N1

Posljedice nevremena koje je poharalo Banjaluku prethodnih dana, nakon sinoćnje kišne noći najviše su osjetili studenti.

Zbog vjetra koji je duvao 116 km/h, studentski domovi su ostali bez krova, polupani su prozori, a kiša je dodatno otežala stanje. Zbog svega je oko 1500 studenata evakuisano.

Nema struje, ima vlage – i vode posvuda. Kofama se kupi kiša koja je u objektu bez krova noćas prodrla do prizemlja. Studentima nije do priče.

“Života mi ne mogu ništa.”

Kakvo je stanje?

“Nisam zagledao po drugim sobama, ali mislim da je katastrofa.”

Nakon dvije besane noći, u hladnim sobama bez prozora, danas se evakuišu.

“Kod nas su prozori padali na 4.i 5. spratu, sreća kod nas se to nije desilo u sobi”.

Je li prokišnjavalo?

“Jeste, 4.i 5. sprat skroz, kod nas djelomično.”

Od kad nemate struju?

“Od sinoć.”

Grijanje?

“Nema od juče”, kazala nam je studentica Sofija Šarić sa ETF-a.

“Nikog od uprave nije bilo dok mi oko ponoći nismo sami počeli organizovati se, iznositi stvari, pomagali jedni drugima.”

Imate li prevoz kućama?

“Kažu da su organizovali, sad ne znam”, rekla nam je Slavka Stojanović, studentica PMF-a.

Sedam autobusa je organizovano. Stvari su studenti ipak ostavili u domskoj čitaonici i na susjednim fakultetima.

Dio studenata koji je evakuisan iz neuslovnog studentskog centra 1.i 2.paviljona prevezen je autobusima do svojih domova.

Zbog nevremena i štete obustavljena je nastava na banjalučkom univerzitetu do 22.decembra.

“Krov i na jednom i na drugom i trećem objektu je na livadi. I u jednom i drugom i trećem je isključena struja zbog bezbjednosnih razloga tako da studenti nemaju uslove da borave ni u jednom od ovih paviljona”, izjavio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

“Sve prokišnjava, instalacije su navlažile, nema grijanja, voda je u većini soba, prijeti infekcija s obzirom na fekalije, mi smo tražili jutros hitnu evakuaciju, tražili smo čitavu noć, međutim nadležne službe su nas ignorisale”, potvrdio je Ratko Savić, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Nakon narandžastog meteoalarma i orkanskih vjetrova koji su poharali Banjaluku i druge gradove, od sutra će sjeverozapad BiH biti u žutom, što nije neuobičajno i predstavlja potencijalno opasno vrijeme.