Esed Radeljaš ponovo uhapšen

Vijesti 13. dec 201721:37 > 21:42
Screenshot

Esed Radeljaš ponovo je uhapšen i sproveden u KPZ Miljacka nakon što je Vrhovni sud FBiH prihvatio žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na njegovo puštanje iz pritvora.

Radeljaš je prethodno iz pritvora izašao početkom novembra nakon deset mjeseci koje je proveo kao pritvorenik ove ustanove.

Njemu je tada Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo pritvor zbog zdravstvenih problema. Vještak medicinske struke je potvrdio da bi nastavak boravka u Kazneno-popravnog zavodu mogao ozbiljno utjecati na Radeljaševo zdravlje.

Međutim, Tužilaštvo KS je ponovo uložilo žalbu na ovo rješenje koje je  Vrhovni sud Federacije BiH uvažio te je Radeljaš vraćen u pritvor.

Optuženi Esed Radeljaš koji je uhapšen u akciji ‘Blok’ 9. novembra po nalogu Tužilaštva KS, a osumnjičen je za krivična djela: poticanje na zloupotrebu položaja, ovjeravanje neistinitog sadržaja, davanje dara i pranje novca. Činjenjem ovih krivičnih djela Radeljaš je sebi i drugima pribavio korist od blizu milion maraka.

Protiv njega je podginuta još jedna optužnica i to zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.

Prema navodima iz optužnice, Esed Radeljaš se tereti da je kao zastupnik u Skupštini KS od 2013. do kraja 2014. godine novac iz kantonalnog budžeta koji je namijenjen isključivo za finansiranje političke stranke BOSS, usmjerio na svoj privatni račun u banci i to u iznosu od 114.255 KM.

Nakon toga je, prema optužnici, cjelokupan iznos iskoristio za otplatu vlastitog bankovnog kredita.

Tako je zloupotrebom položaja i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist te oštetio političku stranku BOSS za navedeni iznos.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Sarajevo na potvrđivanje.