Đonlagić o akcizama: Mene Wigemark nije zvao na kolače

Vijesti 14. dec 201708:56 > 08:59
N1

Mirsad Đonlagić poslanik Saveza za bolju budućnost u Parlamentu BiH za N1 je kazao da njega Lars Gunnar Wigemark nije zvao na kolače zbog seta Zakona o akcizama.

Kod nas je pojam lobiranja u negativnom kontekstu. Za svaku odluku se mora lobirati svugdje u svijetu, a ne samo u BiH. Međunarodna zajednica je zainteresovana za takve vrste infrastrukturnih projekata koji mogu pokrenuti BiH”, prokomentarisao je Đonlagić izjave predstavnika EU, ali i izjavu Mladena Bosića koji je jučer u programu N1 televizije kazao da je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark pozivao domaće političare na večere i kolače zbog teme akciza

Đonlagić je istakao da se radi o 560 miliona eura kredita i da BiH mora pokazati spremnost da može vratiti novac od kredita, te da je vjerovatno to razlog interesovanje predstavnika EU i međunarodne zajednice za temu akciza.

U kojem trenutku je Zakon o akcizama Vijeća ministara postao zakon Doma naroda?

Nisam bio prisutan, ali promatrajući logikom prijedlog zakonskog teksta sve dok ga organ ne usvoji to je prijedlog nekog tijela. Ne bih se opredijeljivao da li je u skladu s poslovnikom ili ne jer postoje nadležne osobe koje će dati odgovor na to“, kazao je Đonlagić.

 Gost jutarnjeg programa N1 televizije je na pitanje da li su sve ovo političke igre da se preskoče komisije, odgovorio:

Ovo je priča koja traje duže od godinu dana. Nama je bilo bitno da se stvore pretpostavke da transparentnost bude evidentna i da je mogućnost zloupotreba usmjeravanja tih sredstava eliminisana. To je najvažnije“, izjavio je Đonlagić.

Poslanik SBB-a je kazao da je SBB promijenio stav o akcizama u trenutku kada je bilo sigurno da će sredstva ići isključivo za autoceste, a ne za krpljenje budžetskih rupa.

Na pitanje o dnosu SDA i SBB-a, Đonlagić je kazao da sve što je od ekonomskog značaja za BiH SDA i SBB mogu imati zajednički stav.

Ekonomska pitanja za BiH moraju biti prioritetna“, poručio je Đonlagić.