Oštre reakcije u Parlamentu BiH na izjavu Milorada Dodika

Vijesti 14. dec 201713:55 > 13:59
N1

Izjava Milorada Dodika da će Republila Srpska izaći iz MAP-a samo je još jedna izjava u prazno. Ukratko je to reakcija poslanika u Predstavničkom domu na istup predsjednika bh. entiteta Republike Srpske da će RS izaći iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Saglasnost za pristup MAP-u potpisao je Nebojša Radmanović i RS tu više ne može ništa. Kaže to poslanik Sadik Ahmetović, i podsjeća da je to u nadležnosti državnog Predsjedništva.

Damir Bećirović iz DF-a podsjeća da se radi o izjavi na koju ne treba reagovati, te da put BiH ka NATO integracijama nije i ne može zavisiti od Milorada Dodika niti bilo kojeg od entiteta, pa tako ni od RS.Milorad Dodik će, ubijeđen je, uskoro postati jedan od najglasnijih zagovornika BiH kao punopravne članice Alijanse.

No, Dušanka Majkić, članica Dodikovog SNSD-a ističe da je RS usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti, te da tu nema ništa sporno. Ističe, svi budući koraci RS na tom polju biće javni i transparentni. Denis Bećirović iz SDP-a ističe da je to samo izjava za svrhe predizborne kampanje, te da je MAP i buduće članstvo u NATO savezu i razvojna šansa za BiH, jer bez sigurnosti nema ni stranih investicija.