Trišić Babić: MAP za BiH suspendovale su zemlje NATO-a

Vijesti 14. dec 201716:27 > 16:33
N1

Bivša šefica NATO koordinacionog tima za BiH i bivša zamjenica šefa bh. diplomatije Ana Trišić Babić kaže za N1 da su MAP za BiH suspendovale zemlje članice NATO-a još 2010. kada je potpisan.

“MAP je suspendovan odlukom zemalja članica NATO-a onoga dana kad nam je i dodijeljen. Podsjetiću, BIH je kada i Crna Gora 2010. godine na samitu NATO-a dobila Membership Action Plan kao predstepenicu za eventualno članstvo u NATO-u. U tom istom kominikeu u sljedećoj rečenici stoji da je taj MAP suspendovan dok ne ispunimo odluke.”

A odluke su se odnosile na knjiženje neprespektivne vojne imovine, i na tom uslovu u tom trenutku je kaže Trišić Babić za N1 insistirala Turska.

“Izjava gospodina Dodika u prisustvu ministra odbrane Srbije Vulina govori da u BiH ne postoji nikakav dijalog. Možda imamo nekoliko monologa unutar zemlje, ali dijalog apsolutno ne postoji. Predsjendik RS ništa novo nije rekao jer je taj MAP suspendovan od toga dana kad nam je i dodijeljen. A u međuvremenu, 7 godina nakon toga Crna Gora je postala puna članica NATOa.”

Trenutak u kojem je BIH pokazala ozbiljost i jednistvo, smatra Trišić Babić, je mart 2012., kada je u Banjaluci potpisan sporazum svih lidera u kojem je regulisan način u kojem će se riješiti i državna i vojna imovina, jer to pitanje nije riješio Dejtonski mirovni sporazum.

To je, ističe, bio prvi sastanak i jedini na kojem je postignut sporazum, a kome nije kumovala međunarodna zajednica.

“Šteta je što se taj dogovor i sporazum nije implementirao u BiH.”

MAP je instrument zadataka unutar zemlje u saradnji sa NATO-om koje država ispunjava.

U zemljama koje su prolazile taj put; Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji prije punopravnog članstva trajao je i do 9 godina.
Pitanje MAP-a za BiH je identično kao u susjednoj Srbiji, kaže bivša zamjenica šefa bh. diplomatije i bivša šefica bh. koordinacionog tima za NATO.

“Mi smo kao i Srbija u IPAP-u, za IPAP se svake 2 godine dobijaju neki zadaci, reforme, mjere koje zemlja mora u trenucima hitnoće, imati. To je taj drugi nivo prije MAP-a”, navela je ona.