Dodik poručio da RS napušta MAP, Čović ne negoduje

Vijesti 14. dec 201719:20 > 19:22
N1

Milorad Dodik je odlučio da će Republika Srpska napustiti MAP u skladu sa neobavezujućom Deklaracijom o neutralnosti. Zbog ovakve ideje ne negoduje Dragan Čović , dok ostali političari ne vide smisao u tome jer nije ni nadležan za pitanje vanjske politike.

“Imajući u vidu da se intervencionizam odnosio i na otimanje imovine Republike Srpske, prije svega vojne imovine, kasarni i ostalog, kao što se to pokušalo uraditi preko Suda Bosne i Hercegovine. Otimanjući imovinu u Han Pijesku. Mi obustavljamo sve aktivnosti na primjeni MAP programa i svi predstavnici Republike Srpske imajući u vidu Deklaraciju o neutralnosti treba da poštuju odluku Narodne skupštine”, kazao je Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa Draganom Čovićem izjavio kako mu ne smeta što je HDZ zagledan u Hrvatsku kada je u pitanju NATO, kao što su Srbi zagledani u Srbiju. Čović po završetku sastanka kaže da će u budućnosti on i Dodik gledati jedan u drugog.

“Što se tiče akcijskog plana, gospodin Dodik je sve rekao oko toga, mislim da nemam šta dodati. Vrlo jasno stajalište imamo jedna i druga strana i mi ćemo nastojati oko toga pratiti se međusobno i nadopunjavati u narednom vremenu”, naveo je Čović.

Iz Štaba NATO-a u Sarajevu stiže jasna poruka, a to je da ništa pa ni ova izjava Milorada Dodika neće poljuljati njihovu podršku našim evroatlanskim integracijama.

“Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država. Na zahtjev vlasti BiH, NATO Štab Sarajevo podržava reformu odbrane otkada je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir. Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija”.

Bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić ističe da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini prekine sa monolozima te da se krene sa dijalogom. Kad je u pitanju eventualna suspenzija MAP-a, Trišić Babić, ima konkretnu poruku za Dodika, kojem je bila savjetnica, i ostale.

“Taj MAP, čuveni koji se tako mnogo spominje, nije nikad ni aktiviran, niti može biti suspendovan od strane Bosne i Hercegovine. On je već suspendovan od zemalja članica NATO-a.”

Parlamentarci bez imalo zadrške poručuju Dodiku da se ne govori o stvarima koje ne spadaju u nadležnost entiteta.

Mislim da je to jedna glupa izjava. Nijedan entitet ne može ili ne vodi vanjsku politiku Bosne i Hercegovine.

Nije njegovo uopšte da priča o MAP-u. I nije njegovo da priča o NATO-u. Znamo da je gospodin Radmanović taj koji je potpisao pristupanje NATO-u, ima ta odluka u Predsjedništvu i dok god se ne poništi ona je mjerodavna.