Poslanici traže odgovor: Ko je predlagač zakona o akcizama

Vijesti 14. dec 201721:54 > 21:57
N1

Kada je u pitanju set zakona o akcizama, nisu ispunjeni osnovni uvjeti koji nalažu hitnost donošenja nekog zakonskog rješenja, kazao je večeras poslanik Stranke demokratska aktivnosti (A-SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić.

On je okviru večerašnje rasprave o setu ovog zakona napomenuo da su izmjene ovih zakonskih rješenja više puta bile u zakonodavnom postupku te da se više od godinu dana vodi polemika oko ovog pitanja, dodajući da zakon nije jednostavan što je jedan od uvjeta za hitnost, budući da ga slijede i drugi zakoni koje treba uskladiti.

– Zakon je složen i zbog činjenice da će imati nepredvidiv uticaj na društveni ambijent u državi, a istovremeno su građani uznemireni zbog povećanja akciza. Nije obrazloženo u čemu se ogleda hitnost zakona već se samo formalno traži hitni postupak – smatra Emrić.

Tvrdi da ovaj prijedlog izmjena zakona nije ni u skladu s jedinstvenim pravilima za izradu propisa u bh. institucijama i ne može biti u hitnoj proceduri.

Poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal Vražalica smatra da je danas u BiH “umrla demokratija”, a pozivajući se na Poslovnik napomenula je da predlagač zakona ima pravo i obavezu da obrazloži zakone u 15 minuta.

– Ne znamo ko je predlagač zakona kako je došlo do provede procedura zakonodavnog postupka – mišljenja je ova poslanica, a podržao ju je i poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković upitao je da li su zamjenici predsjedavajuće Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH), Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) i Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) dozvolili skraćenje rasprave.

Krišto je kazala da su zamjenici konsultirani, ali Bosić je to osporio kazavši da on nije učestvovao u konzultacijama, dodajući da Parlament BiH poslije večeras neće biti isti zbog nepoštovanje jednih drugih u Kolegiju podsjećajući da mu Krišto nije dala riječ kod utvrđivanja dnevnog reda i to će ostati upamćeno.

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske partije (BPS) Zaim Backović mišljenja je da bi se zbog takvih odnosa u Kolegiju Predstavnički dom trebao izjasniti o povjerenju ovom sazivu Kolegija Doma.

– Ovo ponašanje od danas nije zabilježilo ni u prvom mjesecu nakon rata u BiH. Ovakav način vođenja sjednice i kršenja pravila ovu zemlju ne vodi nikuda – stav je poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića koji također smatra da se treba glasati o povjerenju Kolegiju.

Poslanici koji se ne slažu s povećanjem akciza zatražili da se zakoni razmatraju po skraćenom postupku kako je to predložilo prvobitno Vijeće ministara Parlamentarnoj skupštini BiH. U međuvremenu ga je u toj proceduri usvojio Dom naroda i predložio hitnu proceduru Predstavničkom domu.

Set zakona predviđa povećanje akciza na biogoriva i biotečnosti te povećanje cijene putarina za 15 feninga. Na ovaj način prikupljena sredstva bit će isključivo korištena za izgradnju autocesta i cesta, obrazložilo je Vijeća ministara u ovom modificiranom prijedlogu u odnosu na raniji koji je predviđao povećanje akciza na gorivo za 15 feninga.

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Rasprava je u toku.