"Prekršten Ustav BiH, građane će koštati 300 miliona"

Vijesti 15. dec 201707:08 > 07:10
N1

Poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka - SDS) upozorila je da je uvrštavanjem seta zakona o akcizama na dnevni red sjednice prekršten Ustav BiH i narušen legitimitet skupštine.

“Ne postoji valjan osnov da se zakoni navodnog predlagača Doma naroda nađu na dnevnom redu, a posebno ne po hitnom zakonodavnom postupku. Ovo će građane koštati 300 miliona KM i neće potaći privrednu aktivnost nego će dodatno opteretiti privredu”, stav je ove poslanice.

Podsjećamo, na 54. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona akcizama u BiH. Za usvajanje seta zakona o akcizama su glasala 22 zastupnika, a njih 20 je glasalo protiv.

Usvojen je zaključak u kojem stoji da će se sredstva koja budu osigurana usvajanjem Zakona o akcizama koristiti za istovremenu i ravnomjernu izgradnju puteva od juga do sjevera, kao i od istoka do zapada zemlje.

U usvojenom zaključku dalje se navodi da posebnu odgovornost za provođenje ovog zaključka imaju Vijeće ministara BiH i PSBiH.