Đuro Kozar: Milorad Dodik imitira i dodvorava se Srbiji

Vijesti 15. dec 201708:24 > 09:02
N1

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kazao je da Republika Srpska ne može obustaviti primjenu Akcionog plana za članstvo BiH u NATO.

Obustavu primjene Akcionog plana najavio je Milorad Dodik, entitetski predsjednik nakon sastanka sa Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane Srbije.

Republika Srpska nije pokrenula taj proces, iako je njihov čovjek je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH to uradio. Ali RS nema nadležnosti. To je stvar države, Predsjedništva BiH i Parlamenta BiH. Tu RS ne može ništa zaustaviti, ali može ometati kroz pokušaje da se zaustavi modernizacija OS BiH, da se militarizira naša vojska. Ne može u NATO ući vojska koja nema dobru vojsku ili ne učestvuje u mirovnim misijama“, smatra Kozar.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije je kazao da Milorad Dodik želi imitirati Republiku Srbiju i dodvoravati se Srbiji.

U Beogradu su se Mladen Ivanić i Dragan Čović saglasalili da se vanjska politika BiH vodi u Srbiji, a Milorad Dodik bi htio da se i vojna pitanja za BiH usaglašavaju u Beogradu“, prokomentarisao je Kozar.

Na pitanje da li je Dragan Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, dužan poslati pismo NATO-u, jer je ovo u suprotnosti sa Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine, Kozar je odgovorio:

Nema potrebe da se šalje pismo. NATO je saznao za tzv. deklaraciju o vojnoj neutralnosti RS i hladno je rekao da je to njihova stvar, a da nastavljaju aktivnosti s BiH. NATO nema obaveze niti interes da razgovara s entitetom. NATO razgovara sa državom BiH. Iznenadila me Čovićeva rekacija. Dodik dovodi u nezgodnu situaciju srpske kadrove u OS BiH i Ministarstvu odbrane BiH. General Dragan Vuković sada treba da usko sarađuje s NATO-om i gradi mostove približavanja kroz vježbe na poligonu na Manjači kod Banjaluke. Očito da će biti ometanja, da će se neki ljudi naći u neugodnoj situaciji jer će biti u dilemi na koji način donijeti odluke“, mišljenja je gost Novog dana.

Zašto je NATO važan za BiH?

BiH bi bila stabilnija i bezbjednija zemlja za ulaganje stranog kapitala. Neće strani kapital ulagati tamo gdje je nesigurna zemlja, gdje ima sukoba niskog intenziteta. Neće zemlje da sarađuju sa državama koje su u teškoj situaciji. BiH je u situaciji u kojoj joj je potreban NATO da je stabilizuje, da otkloni separatističke ideje. Zemlje koje su ušle u NATO napredovale su u svakom pogledu“, odgovorio je vojno-politički analitičar Đuro Kozar.