Burne reakcije na usvajanje seta zakona o akcizama

N1

22 glasa ZA. Da je bio jedan manje zakon ne bi prošao. Za je glasala i Dijana Zelenika iz HDZ 1990. koja je ranije bila protiv.

U obrazloženju odluke kaže da je su je uvjerili da će novac ići u gradnju puteva, da će tim putevima doći turisti, da će se razvijati turizam, otvarati nova radna mjesta.

“Čuli smo čak, što mi žene jako volimo, za dolazak IKEA-e i takve stvari na ove prostore”, kazala je Diana Zelenika.

Zbog ove odluke Zeleniku su kritikovali dojučerašnji istomišljenici. Pale su i optužbe da je primila novac za ovo glasanje.

“Ti ljudi imaju neke svoje razloge. Očekujem da objasne, ako ne nama onda barem ljudima koje predstavljaju”, ocijenio je Senad Šepić.

“Oni koji pričaju da je neko uzeo neke novce, ja mislim da oni polaze od sebe jer se oni prodaju”, ocijenila je Zelenika.

Osim Zelenike na meti opozicionara našla se i Predsjedavajuća ovog doma. Poslanici koji su glasali protiv traže njenu smjenu jer je tvrde kršila poslovnik. Traži se i smjena dopredsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

“Nije čak ni čast biti kod takvih zastupnika na čelu ovog doma. Što se tiče toga, ako hoće da zahtjev naprave. Prije večeras nego sutra”, kazala je Borjana Krišto.

Dom naroda je Zakon o akcizama uputio Predstavničkom domu, i to po hitnoj proceduri.

“Mi nismo znali ni ko je predlagač, ovdje su sve procedure prekršene. Ono što je problematično je kad se jednom poremeti sistem, onda to poslije postane pravilo”, stav je Borislava Bojića.

Ko je predlagač Zakona?

“Ako imate takvo pitanje, imate raspravu, i pogledajte iz rasprave. Ja kao predlaač – predsjedatelj ni na koji način nisam dužna da dajem odgovore zastupnicima”, odgvorila je Krišto.

A sve bi moglo završiti na Ustavnom sudu BiH. Oni koji su bili protiv namjeravaju da podnesu apelaciju i zatraže poništenje odluke od jutros.

“U narednim danima će se vidjeti kada se proanalizira stenogram, propisi, vidjeće se koliko je naših suštinskih dokumenata prekršeno”, nagovijestio je Senad Šepić.

“I kroz sam i kroz rad na sjednici Parlamenta grubo prekršene sve procedure, zakoni ove države, čak i ustav BiH i definitivno će to imati epilog”, ocjena je Damira Bećirovića.

Za SDP-a ovo je znak da je formirana nova većina SDA, HDZ BiH, SNSD, SBB i HDZ1990.

“Desilo se nasilje, prvo je ukraden zakon, pa je ukradena demokratija, a onda je usvojen zakon koji će poskupiti ne samo gorivo već će uslijediti lančana poskupljenja”, kazao je Saša Magazinović.

“Ne znam zbog čega taj blok pokušava da prepada građane BiH, građane RS, mislim da smo imali niz takvih primjera da se na osnovu njihovih predviđanja nije ništa desilo građanima”, naveo je Staša Košarac.

Usvajanju Zakona o akcizama prethodili su maratonski pregovori. Poslanici su pitali je li ih zaključio šef Delegacije EU.

“Ono što je još zanimljivo, jutros sam pročitao da su oni koji su glasali za povećanje cijena goriva proglašeni u Briselu za heroje“, odgovorio je Sadik Ahmetović.

Sjednica će ostati zapamćena što je trajala rekordno dugo.

U klupama parlamentarci do pet ujutro nisu sjedili ni kada se raspravljalo o mnogo važnijim pitanjima za građane BiH. Možemo se sjetiti samo slučaja JMB, kada su ih građani fizički, blokadom Parlamenta natjerali da rade svoj posao.