Radnici sve nervozniji, najavljuju nove proteste

Vijesti 02. feb 201517:35 > 19:06
N1

Nestrpljenje i nervoza među radnicima uništenih firmi sa područja TK, sve je veća. Protesti su postali sve učestaliji kako se približava godišnjica prošlogodišnjih demonstracija. Blizu 200 radnika Aide, Konjuha, Dite i Livnice čelika Tuzla danas su se okupili pred uništenom zgradom Vlade, a potom pred Skupštinom TK.

 Radnici traže socijalno zbrinjavanje do pokretanja proizvodnje. Poručeno im je da Skupština TK nije nadležna za riješavanje njihovih problema. Radnici najavljuju nove demonstracije.

“Radili smo pet nepunih mjeseci. Za tih pet mjeseci, formalno geldajući, zaradili smo 800 do 850 KM ličnog dohotka”, kazala je Edina Aličković, radnica Fabrike Aida čije plata, ako je i dobije, iznosi 200 KM.

Svakodnevni protesti, spavanje pod otvorenim nebom, pješačenje do granice, dio su života i Emine Busuladžić koja ima 39 godina staža, a od toga 60 mjeseci neuvezanog.

“Ja se borim i dalje i neću odustati”, kazala je.

Skupština TK tvrdi da je odgovornost na Vladi TK.

“Skupština nije nadležna za ove zahtjeve koji oni traže. To su obaveze postojeće Vlade”; kazao je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

Za ovu sedmicu su u Tuzli najavljena dva nova protesta, a radnici poručuju da će svoje nezadovoljstvo iskazati i pred zgradom ambasade SAD u Sarajevu.

Više u prilogu Nataše Tadić.