Na većini planinskih prevoja u BiH poledica i snijeg

Vijesti 17. dec 201709:30 > 09:37
morgueFile

Zbog intenzivnih sniježnih padavina otežano se saobraća na većini planinskih prevoja u Bosni i Hercegovini, gdje iz BIHAMK-a upozoravaju na poledicu, kao i na snijeg koji se zadržava na kolovozu.

Izdvajaju se putni pravci: Blažuj- Tarčin- Konjic, Semizovac-Olovo-Kladanj, Sarajevo-Foča, Livno-Šujica-Kupres, Livno- Glamoč- Mrkonić Grad, Turbe-Banja Luka, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ.

U ostalim krajevima BiH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu.

Na širem području Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova upozorava se na povremeno jače udare vjetra koji stvaraju sniježne nanose.

Na magistralnim putevima M-16.2 Jablanica-Prozor i M-14.2 Resanovci-Drvar, kao i na dionicama regionalnih puteva R-413 Karanovac-Turbe i R-467 Olovo-Ribnica, zbog odrona, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozorava se i na ostalim putevima u BiH. Posebno se izdvajaju dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima te napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Tarčin saobraća se uz ograničenje brzine od 80 km/h.

U toku dana očekuje se pojačan promet vozila na putevima ka zimskim izletištima, kao i na graničnim prelazima.

Trenutna zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
M-14.1
Brčko-Lončari, zbog izgradnje mosta obustavlja se saobraćaj u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.
M-16
Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.
M-17
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
Žepče-Maglaj, zbog istražnih radova za projekat rekonstrukcije tunela Karaula, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

KANTON SARAJEVO
-Zbog veće količine vode na kolovozu potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici Osjek-Bojnik.
– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.
– Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale,na snazi je privremena obustava saobraćaja u ulici Azize Šaćirbegović (od raskrsnice sa ulicom Safeta Hadžića do raskrsnice sa krakom ulice A. Šaćirbegović- Milana Preloga). U ulicama Zvornička i Safeta Hadžića u zoni raskrsnice ulica Zvornička, A. Šaćirbegović, Safeta Hadžića, Triglavska i Put Mladih Muslimana, saobraćaj se ograničava na dvije saobraćajne trake, za odvijanje saobraćaja u dva smjera i funkcionalnog odvijanja saobraćaja raskrsnice i protoka vozila iz ulica: Triglavska i Put Mladih Muslimana.
– Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Kamenica, Nahorevska, Aleksandra Puškina, Mustafe Pintola i Zmaja od Bosne (raskrsnica sa ulicom Hamdije Čemerlića).

MOSTAR
– Zbog radova na izgradnji lokalne ceste Avenija-most Sutina-ul.Maršala Tita, izmjenjen je režim saobraćaja na potezu raskrsnice R-5 (kružni tok) na ukrštenju lokalne ceste Avenija-most Sutina i ulice Maršala Tita (Sjeverni ulaz u grad-Zalik).
– Zbog radova izmjenjen je režim saobraćaja od kružnog toka (ukrštanje ulica Kralja Tvrtka i Kralja Zvonimira) do Rondoa.
-Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića.

BIHAĆ
– Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu Maršala Tita, saobraća se jednom trakom.
– Zbog izvođenja neophodnih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Darivalaca krvi kod raskrsnice sa ulicom Sarajevska, a saobraćaj je preusmjeren kroz ulice Muse Ćazima Ćatića i Harmanskom.

JAJCE
Zbog izvođenja sanacionih radova potpuno je obustavljen saobraćaj od kružnog toka u ulicu H.V.Hrvatinića.

ZENICA
– Zbog radova na izgradnji potpornih zidova u sklopu Projekta sanacije klizišta u naselju Vardište, za saobraćaj se zatvara dio ulice Vardište (od broja 30 do broja 58). Pješaci će moći koristi most preko rijeke Kočeve, dok će alternativni put moći koristiti vozila hitnih službi (policija, hitna pomoć, vatrogasci), saopćeno je iz Informativnog centra BIHAMK-a.