U Sarajevu održan internacionalni simpozijum ljekara

Vijesti 17. dec 201716:05 > 16:09
N1

U subotu je u Sarajevu održan Simpozijum plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u organizaciji Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja FBiH, te uz podršku Ljekarske komore FBiH.

Skupu se obratio i predsjednik Ljekarske komore prim.dr. Harun Drljević. Održana je i Godišnja skupština istog Udruženja.

 – Kakve su teme simpozijuma i tko su predavači?

Omogućeno je besplatno prisustvo simpozijumu za svakog učesnika. Eminentni stručnjaci iz regiona, između ostalih, akademik prof. Dimitrije Panfilov, mr.sci.dr. Zoran Žikić, okuloplastični hirurg, te primarijus dr. Jadran Bandić i predavači iz BiH – prof.dr. Darko Lukić, doc.dr. Davorin Kozomara, prof.dr. Edin Suljagić, prim.mr. sci. dr. Nedžad Dizdarević, doc.dr. Dražan Erić, prim.dr. Ilijas Aslani i prof.dr. Reuf Karabeg.

Bili su nazočni plastično-rekonstruktivni hirurzi iz cijele BiH: Bihać, Tuzla, Doboj, Prijedor, Mostar, Foča, Zenica, Sarajevo …

Teme su pažljivo odabrane i usaglašene i pokrivaju važne oblasti plastične hirurgije. Takođe, bile su prisutne kolege dermatolozi, oftalmolozi, urolozi, dječiji hirurzi, specijalisti za uho, grlo, nos, plastični i estetski hiruzi te studenti Medicinskog fakulteta iz Sarajeva, Zenice,Tuzle… 

N1

 – Značaj simpozijuma

“Iskustva i znanja koja smo stekli na osnovu prezentiranih radova,diskusija i donesenih zaključaka treba da etabliramo u centrima u kojima radimo. U Sarajevu smo omogućili besplatno prisustvo kongresnim predavanjima studentima te dali mogućnost da razmjene iskustva i stečena znanja sa studentima iz BiH. To su budući ljekari i sve je ovo za dobrobit pacijenta iz cijele BiH”, kazali su organizatori simpozija.

 – Kakve su odluke skupštine?

Doneseno je nekoliko važnih odluka. Usvojen je godišnji radni i financijski izvještaj. Kongres “Fellows of science” (Udruženja Plastično-rekonstruktivne hirurgije Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH) održat će se u septembru 2019. godine u BiH u organizaciji Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH.

Podržana je aplikacija za evropski kongres ESPRAS 2022. da se održi u BiH.

Sadašnjem predsjedništvu je zbog pozitivnih rezultata produžen mandat za još četiri godine kao i predsjednicima Upravnog i Nadzornog odbora. Prof.dr. sci. Reuf Karabeg ponovno je izabran za predsjednika, prof.dr. Darko Lukić za podpredsjednika, prim.mr.dr. Nedžad Dizdarević za generalnog sekretara Udruženja UPREHBIH-a.

Treba naglasiti da je Udruženje UPREHBiH veoma respektabilno u svijetu i član najvećih strukovnih udruženja svijeta ICOPLAST, evropskog ESPRAS, balkanskog BAPRAS i regionalnog “Fellows of science”. Svi članovi Udruženja su i članovi evropskog ESPRASA.