Kapetanović za N1: Akcize su jedan od bolnijih poteza

Vijesti 18. dec 201709:56 > 10:01
N1

Nermina Kapetanović, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz stranke SDA bila je gošća Novog dana, gdje je komentarisala usvajanje seta zakona o akcizama.

Kapetanović je istakla da je sjednica bila duga, teška – ali je pozdravila usvajanje zakona, kazavši da je bio neophodan.

“Zakon predstavlja jedan od bolnijih poteza, traži izvjesnu odvažnost, smjelost većine, za koji mislimo da predstavlja početak trasiranja novih investicija u BiH”, kazala je.

“Svi zvaničnici međunarodne zajednice, ne samo gospodin Wigemark, koji je bio prozivan na određeni način, pozdravili su donošenje zakona, gospodin Hahn i gospođa Mogherini. Ovo znači moguć priliv investitora, a oni ne žele investirati negdje gdje nema infrastrukture. Vrijedi i da će se otvoriti 1.000 radnih mjesta”, navela je zastupnica SDA u državnom parlamentu.

Kapetanović je dodala da će ovo značiti i bolji standard života, jer BiH “ne može ostati jedina zemlja u regionu koja ima lošu putnu infrastrukturu”.

“Visoki dužnosnici su pozdravili donošenje ove odluke, ambasadori su nam čestitali. Odblokirat će se sredstva EBRD-a i MMF-a, a nama je to potrebno”.

O povećanju troškova života kazala je da se oni povećavaju svakako, pogotovo hrane i lijekova.

“Nisu to drastična povećanja, od 10-15 feninga, a reakcija opozicije tada nema. Sada se javljaju. Mislim da su mogli i trebali predložiti bolja rješenja kako bi se riješio ovaj problem. Da li je bilo ovoliko priče kada se uvela putarina na autoputu. Najveći problem je što je predizborna godina, a nikada kampanja nije počela 18 mjeseci ranije”, navela je.

Nermina Kapetanović je kazala da “većina ekonomskih stručnjaka” smatra da će ovo donijeti benefit.

S obzirom na činjenicu da je sjedina bila maratonska, burna, zastupnica SDA je kazala da je bilo korektnih nastupa opozicije.

“Bilo je demonstriranja sile malih grupa. Protestvovala sam protiv dva zastupnika koji su demonstrirali silu. Govorili su nam da smo uzeli novac, ne znam što su bile takve rekacije. Poslovnik određuje ponašanje zastupnika, prekršen je član 79. tog dana. Izreklo se toliko teških kvalifikacija, na račun predstavnika međunarodne zajednice, za koje mislim da su dobronamjerni”, ocijenila je.

Pozvala je na “fini dijalog” i međusobno uvažavanje.

Kapetanović je inače ljekar, a ocijenila je da su lijekovi iznimno skupi, a prozvala je i Agenciju za lijekove BiH – koja se nije sastala od maja 2017.

“200 lijekova čeka na odobravanje, 20 je potrebno za liječenje teško oboljelih pacijenata. Mislim da se radi o kršenju ljudskih prava. Pacijenti nisu u stanju da plate visoke sume novca – koliko ti lijekovi koštaju, a ne mogu ih uvesti u BiH. Jedan od lijekova košta 14.000 KM, može li građanin u stanju potrebe da nabavi takav lijek”, pitala je Kapetanović.

Ona je ovo pitanje uputila i na Vijeće ministara BiH u pismenoj formi, a nada se da će doći na dnevni red sjednice koja je zakazana za 18. decembar.

“Novac za rad komisije je u budžetu, nema izgovora za gubitak jednog života”, ocijenila je.

Za kraj komentarisala je izjavu Dragana Čovića koju je dao za Nedjeljom u 2 – gdje je govorio o trećem entietu.

“Kada se god spominjala ta mogućnost, predstavnici Hrvata iskazivali su da ne traže treći entiet. Kada su Bošnjaci pokazali bojazan, oni su to negirali. Sada se manifestuje da će se formirati. Ne znam kako će to uraditi. Ne znam kojim mehanizmom će to uraditi”, izjavila je dodavši za kraj da je najvažnije omogućiti ravnopravnost građana na cijeloj teritoriji BiH.