Ljekari iz Srbije počeli pregled Ratka Mladića

Vijesti 18. dec 201712:12 > 12:18
REUTERS/Peter Dejong/Pool

Ljekari iz Srbije počeli su danas pregled generala Ratka Mladića u pritvoru u Hagu, gdje im je dozvoljeno da unesu samo olovku i papir, rekao je Srni Darko Mladić, sin generala Mladića koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.

“Danas su otišli kardiolog Velibor Ilić iz Instituta `Dedinje` i neuropsihijatar Gorica Đokić, koji obavljaju preglede. Oni će s njim biti danas i sutra, a očekujem da ćemo imati izveštaj do petka”, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da su iz ćelije Mladića nestali neki od nalaza, koji sada “ne mogu da se lociraju” i istakao da je to predstavljalo problem za ljekare, jer su im bili potrebni da bi se bolje pripremili za pregled.

“Nisu im dozvolili da unesu ništa sem papira i olovke. Čak ni stetoskop i aparat za pritisak, koji je kardiolog hteo da unese. Oni će imati ovakve preglede bez aparata. Ne znam šta će im staviti na raspolaganje, ali s obzirom na to da su mesecima vršili opstrukciju njihovog dolaska ne očekujem da će baš mnogo da se potrude”, rekao je Darko Mladić.

On je istakao da je, ipak, najvažnije da je konačno ostvareno da srpski ljekari dođu do Mladića.

“Nažalost, to je trebalo odavno da se desi. Više od godinu dana traje borba u vezi sa dokumentacijom i veštačenjima, a za konkretan dolazak ovih lekara potrošili smo skoro četiri meseca uz velike opstrukcije”, rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, za raniji dolazak ruskih ljekara kako bi pregledali Ratka Mladića, odbrani i porodici bilo je potrebno dvije godine borbe.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Bošnjaka iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih deset tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovječnosti u 15 bh. opština, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata, ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ti zločini, po presudi, čiji je sažetak pročitao predsjedavajući sudija Alphons Orie, počinjeni su u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo “nasilno i trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa teritorija BiH na koje su Srbi polagali pravo”.

Kao protagonisti tog zločinačkog udruženja, presudom su, pored Mladića, označeni i Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević i drugi.

Tribunal je presudom utvrdio da je Mladić “dijelio i sprovodio zločinačku namjeru”. Kao komandant VRS-a, Mladić je dao “značajan doprinos” ostvarenju zločinačkog poduhvata, koji je obuhvatao i uže zločinačke poduhvate u Sarajevu, Srebrenici i u vezi s taocima, pripadnicima UNPROFOR-a.

Proglašavajući Mladića krivim za genocid u Srebrenici, Tribunal je utvrdio da je imao “genocidnu namjeru” da “uništi Bošnjake u Srebrenici kao značajan dio zaštićene grupe”.

Snage VRS-a i policije pod Mladićevom komandom počinile su, po presudi, genocid u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo “eliminisanje Bošnjaka iz Srebrenice ubijanjem vojno sposobnih muškaraca i prisilnim premještanjem žena, djece i staraca”.

Dokaz za Mladićevu “genocidnu namjeru”, po presudi, bila je njegova poruka srebreničkim Muslimanima, dan poslije pada enklave 11. jula 1995, da “mogu opstati ili nestati”.

Prema presudi, srpske snage su od 12. do 17. jula 1995. “sistematski pobile nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka” na “raznim mjestima pogubljenja u opštinama Srebrenica, Zvornik i Bratunac”.

Presudom je utvrđeno i da su snage VRS-a pod Mladićevom komandom, sprovele kampanju progona nesrpskog stanovništva iz 15 bosanskih opština, koja je uključivala ubistva, istrebljenje, deportacije i prisilno premještanje.

Presudom je utvrđeno da je VRS “namjerno gađala civilno stanovništvo” u Sarajevu artiljerijom i snajperima, pri čemu su “stotine građana ubijene, a hiljade ranjene” dok su obavljali svakodnevne poslove, kazao je sudija Orie.

Tribunal je Mladića proglasio krivim i za uzimanje oko 200 pripadnika UNPROFOR-a za taoce u ljeto 1995. godine.