Brown za N1: Novac ćemo uplatiti izvođačima, a ne u budžet

Vijesti 18. dec 201716:50 > 16:56
N1

Šef ureda EBRD-a u BiH, Ian Brown u razgovoru za N1, otkriva kako će ova institucija sredstva za izgradnju autoputeva u Bosni i Hercegovini nakon izvršenih radova uplaćivati direktno na račune izvođača.

To će biti dodatni element sigurnosti da će sredstva biti iskorištena za tu namjenu. Brown također ističe da je zadovoljan činjenicom da je usvojen Zakon o akcizama.

“U potpunosti razumijemo zašto je postojala debata o ovom pitanju. Povećavanje poreza nikad nije popularno. Ali smo veoma zadovoljni njegovim usvajanje, to je jedan veoma pozitivan događaj, jer smatramo da će osloboditi prijeko potrebna sredstva za infrastrukturu i ekonomski razvoj u BiH”, kaže Brown.

Osiguranje kao element realizacije projekata na koridoru Vc za EBRD predstavlja najvažniji element u daljnjem finansiranju I saradnju sa bh. Vlastima.

“Način na koji je Zakon konačno usvojen sadrži u sebi osiguranje da će sredstva ići direktno sa računa na koji budu prikupljana za puteve I autoputeve. Akcize koje budu odvojene za to biće i korištene za to. Detaljno smo proučili taj problem I veoma smo uvjereni da će to i biti tako”, poručuje Brown.

Brown je ranije kazao kako će za potrebe gradnje autoputeva u BiH u ovoj i narednoj godini biti dostupna značajna sredstva u iznosu od oko pola milijarde eura. Sada pojašnjava I tačno koliko će sredstava biti dostupno.

“Već smo potpisali za 221 milion eura u sredstvima za puteve i za koridor Vc. Ta sredstva mogu postati dostupna odmah. Vjerujemo da ćemo u narednoj godini moći potpisati ugovor za dodatnih 250 miliona eura naredne godine za dodatne dijelove autoputa Vc. Prva ruta na koridoru Vc je u Republici Srpskoj od Johovca do Rudanke, a uskoro će biti I druge rute u Federaciji BiH”, ističe Brown.

EBRD, kao I druge međunarodne institucije vjeruju da će ovo pokrenuti I dešavanja u vezi sa realizacijom projekata koji su planirani u okviru Transportne unije.

Transportna unija znači povezanost BiH sa njenim susjedima. Ono što mi stalno ponavljamo je da je BiH veoma loše povezana sa susjedima, posebno sa Hrvatskom I Srbijom, I taj će projekat pomoći bh. Kompanijama da dosegnu veća tržišta”, kaže Brown.

Prva sredstva od EBRD-a za izgradnju autoputeva bi prema očekivanjima Iana Browna mogla biti operativna već za nekoliko sedmica početkom januara. Do dogovora o drugim sredstvima u iznosu od 250 miliona eura sa bh. vlastima će se voditi pregovori i drugim sektorima poput sektora obnovljivih energija ili razvoja malih i srednjih preduzeća.