Čovićeva ideja o trećem entitetu bez podrške Bošnjaka i MZ-a

Vijesti 18. dec 201717:50 > 19:11
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović izjavio je da je treći entitet u BiH realna mogućnost. Gostujući u programu HRT-a, Čović nije precizirao kako taj treći entitet provesti u djelo, kao ni čiju podršku u tome uživa.

“Treći entitet je danas realna mogućnost za BiH i o tome se mora ozbiljno povesti računa”, kazao je jučer predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ova izjava Dragana Čovića u susjednoj državi podgrijava ideju o izmjenama Ustava BiH. Kako i kojim mehanizmima, pitaju se pojedinci iz SDA.

“Ne znam kako se to misli realizovati, jer da bi se tako nešto realizovalo potrebno je mijenjati Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i ja uistinu ne znam mehanizam. Mislim da je bez postizanja konsenzusa o tom pitanju prosto nemoguće da se takvo nešto desi”, tvrdi Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlametnarne skupštine BiH.

SBB, HDZ-ov drugi koalicioni partner poručuje…

“Mislim da svaka opcija trećeg entiteta, četvrtog, bilo da je on hrvatski ili fildžan državica nije realan i to je za mene lično i SBB potpuno neprihvatljiva priča. Mi moramo relaksirati položaj Hrvata u BiH, da ih se ne majorizira i mislim da tu imamo sijaset, odosno ogroman broj, drugih političkih mehanizama da to postignemo, a ne pričom o nečemu što nije realno, a to je treći entitet”, ističe Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Opširnije u prilogu Ivane Crnogorac.

“Prijedlog koji je HDZ ranije uputio mi smo podržali jer on osigurava da konstitutivni narodi biraju svoje političke predstavnike, da drugi ne mogu da biraju drugima. Srpski narod je zainteresovan da se ta praksa uspostavi u Federaciji”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Pitanje trećeg entiteta, ali i blisku saradnju na relaciji Čović-Dodik, analitičar Almir Terzić objašnjava isključivo interesom.

“U pitanju je klasični interes. Nema tu nikakve ljubavi između te dvije političke partije ili simpatija između lidera SNSD-a i HDZ- a. Dakle, interes jednog je da osigura da se po svaku cijenu izaberu predstavnici HDZ-a BiH u Predsjedništvo i Dom naroda, a time i da budu neprekidno u kontinuitetu dio vlasti u Federaciji i institucijama BiH. A s druge strane, jednako tako predsjednika SNSD-a koji ima dobrog partnera koji će ga uvijek podržavati”, ocjenjue Terzić.

Dok uživa Dodikovu, Čović je, kaže, svjestan da nema podršku ni Bošnjaka ni međunarode zajednice.

“Međunarodna zajednica će morati kazati šta želi. Ako ne želi ovo, onda će morati kazati kako osigurati da tri konstitutivna naroda žive jedni uz druge u BiH”, poručuje Čović.

Prije nego što je Čović verbalno oživio ideju trećeg entiteta, prekrajanjem regionalnih granica u medijima bavio se i Milorad Dodik. U predizbornoj godini, mnogo je više onih koji smatraju da je riječ o lovu na glasove nego ozbiljnim, dugoročnim planovima.