Rasprava o brisanju imena Herceg Bosne iz naziva preduzeća

Vijesti 19. dec 201716:07 > 16:12
N1

Klub poslanika koalicije predvođene HDZ-om BiH zatražio je polusatnu pauzu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nakon što se usprotivio zaključku SDP-a BiH, kojim se predlaže brisanje svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH.

”Imajući u vidu da je Ustavni sud BiH 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u BiH na području cijele zemlje, a da su u Federaciji i danas postoje javna preduzeća iz nadležnosti Vlade koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks poput „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ ili preduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i nepostojeće ime „Herceg Bosna“ poput “Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne”, smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih preduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene”, obrazložio je poslanik SDP-a BiH Damir Mašić.

Navedeni zaključak je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković opisao riječima da “niko kao nema loših namjera, al hajmo obrisati ono što se zove hrvatski“.

‘Žao mi je što nema više mudrosti na onoj strani koja će izglasati 77 ruku. Branit ćemo ono zbog čega nas je narod izabrao i ono što se zove hrvatski. Hrvati u BiH niti mogu a niti će se odreći toga što jesu. Po Ustavu ovo je zemlja konstitutivnih naroda”, izjavio je Bošković pred poslanicima, koje je zamolio da ne diraju u ovo pravo Hrvata.

Neželeći to stavljati u politički kontekst poslanik SBB-a Faruk Ćupina rekao je da Javno preduzeće „Hrvatske telekomuniikacije Mostar“ nije preduzeće Hrvata već svih građana BiH.

Bošković je na to reagirao ponovo naglašavajući da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i da se ne može preko toga preći na tako lagan i jednostavan način.

Ovdje se ne radi samo o pravnom aspektu, već o zemlji u kojoj žive tri ravnopravna naroda. Ovo po važećem Ustavu nije građanska BiH a da bi takva bila treba promijeniti Ustav. Hrvati su svjesni da bi jedni željeli unitarnu, građansku, separatizam, a mi želimo cjelovitu u kojoj ćemo biti jednakopravni s druga dva naroda”, poručio je Bošković na sjednici Predstavničkog doma gdje se nakon pauze poslanici trebaju izjasniti da li žele da se navedenim zaključkom SDP-a dopuni predloženi dnevni red.