Tri prepreke za implementaciju rezultata izbora u 2018.

Vijesti 19. dec 201717:50 > 19:20
N1

Sve su učestalije ocjene da bi Opšti izbori 2018. godine mogli biti prolongirani i spojeni s lokalnim izborima 2020. Međutim, institucije BiH još nisu donijele takvu odluku, ali nisu ni provele neophodne izmjene Ustava i Izbornog zakona. Da li je upitno održavanje Izbora, ili implementacija volje građana?

Nekoliko je mogućih prepreka za implementaciju rezultata Opštih izbora 2018. godine. Prva – neprovođenje odluke Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci. Ustav BiH kaže da se za članove Predsjedništva bira jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin. Zbog toga se građani koji ne pripadaju konstitutivnim naroda ne mogu kandidirati.

Još jedan razlog su presude u slučaju Pilav i Zornić. Ilijaz Pilav dobio je spor u Strazburu protiv BiH, jer se nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva sa teritorije Republike Srpske, jer u Ustavu jasno piše da se iz Republike Srpske bira isključivo Srbin. 

Tu je i odluka Ustavnog suda, koji je po apelaciji Bože Ljubića stavio van snage dijelove izbornog zakona, što bi u slučaju neusvajanja novog, dovelo do blokade Federacije. Može li rješenje biti odgađanje Opštih izbora i njihovo spajanje sa lokalnim 2020?

“Ako bi se desilo da se to ništa ne uradi, postoji varijanta o kojoj se priča, da se prolongiraju opšti izbori do 2020. godine”, tvrdi Milica Marković, SNSD .

Legitimitet izbora 2018. najviše osporovaju u HDZ-u BiH, koji zagovaraju prolongiranje u slučaju da se ne izmijeni Izborni zakon. Šefik Džaferović, iz SDA, ranije je izjavio da se Opšti izbori moraju održati u 2018. godine kako je to propisano Izbornim zakonom BiH. Iz OHR-a za N1 su bili jasni:

“Održavanje izbora 2018. godine je imperativ. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozvao je nadležne organe u BiH da poduzmu neophodne korake kako bi se omogućilo neometano provođenje općih izbora 2018. godine i implementacija izbornih rezultata”.

Delegat u Domu naroda, Mario Karamatić, smatra da bi odgađanje izbora bila prevara birača.

“Pošto se, evo, ni entitetske vlade, a ni Vijeće ministara nisu dokazali u ovom mandatu. A kao mogućnost definitivno je realna, pošto neki moje kolege deru posljednje cipele u Parlamentu. S tim da ne vidim nikakav smisao za odgađanje izbora. Ako ne možemo sada da se dogovorimo o izmjenama Izbornog zakona, ne vidim ni kako ćemo za dvije godine”, smatra Karamatić.

U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da bi spajanje opštih i lokalnih izbora bio složen posao i za CIK, ali i za birače.

Više detalja ima Boris Brezo.