Konaković kontra mijenjanja karaktera rata u BiH

Vijesti 19. dec 201718:16 > 19:34
Anadolija

Tristo hiljada maraka iz budžeta Kantona Sarajevo za 2018. ići će za odbranu optuženim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH protiv koji se vode sudski postupci. Objavio je ovo prvi čovjek Kantona, Elmedin Konaković. Riječ je, kaže, o predmetima gdje se sudi po komandnoj odgovornosti, i to ne samo osobama s područja ovog kantona.

Da, za početak, izdvoji 300 hiljada maraka novca građana Kantona Sarajevo Vlada se, kako poručuje prvi čovjek Kantona, odlučila kao reakciju na težnje da se iskrivi karakter rata u BiH. Konaković pojašnjava da su odlukom obuhvaćene i osobe koje nisu s područja Kantona Sarajevo, a protiv kojih se vode procesi po komandnoj odgovornosti. O imenima nije želio govoriti. 

“Zbog njih i njihovog digniteta i dostojanstva. Ono će vjerovatno o tome govoriti, ja naravo neću licitirati imenima jer se može desiti da, vidimo da se politička scena kreće ka podizanju nekih novih optužnica protiv naših heroja i generala i mi ćemo i njih pomoći. I možda to neće biti 600 hiljada, ja ću zagovarati da bude milion i 600 ukoliko bude potrebno”, poručuje Konaković.

Imena onih koji će dobiti ovu pomoć premijer nije rekao. Ali jeste da su te osobe uglavnom poznate javnosti, da su optužene za komandnu odgovornost, da se radi o šest procesa, na sudovima u BiH. Direktorica BIRN-a BiH ističe da jedino Sud BiH može voditi procese po komandnoj odgovornosti.

“Ono što znam jeste da Sud BiH jedini radi te predmete, a ne niži sudovi, odnosno ne Kantonalni sud u Sarajevu niti ijedan drugi sud u BiH. Ni sudovi u Republici Srpskoj ne radi komandni kadar”, kaže Erna Mačkić, direktorica BIRN-a BiH.

Ovo je prvi put da jedna Vlada Kantona Sarajevo izdvaja novac građana za odbranu optuženih po komandnoj odgovornosti, tvrdi premijer. Ipak, kada je susjedna Srbija pokrenula proces protiv bivšeg generala Jovana Divjaka, upravo je kantonalna Vlada platila kauciju.

“Za moj izlazak iz zatvora, petodnevnog, bio je uslov da se plati kaucija. Tog momenta je Kanton, skupština ili Vlada kantona odlučila i uplatila je tih pola miliona maraka i tih pola miliona je odmah vraćeno. Pokazali su, tog momenta, dobru namjeru da mi se pomogne, da taj slučaj riješim bez problema”, otkriva  Jovan Divjak, bivši general Armije BiH.

Potez kantonalne Vlade, na društvenim mrežama izazvao je mnogo oštrih reakcija i nezadovoljstva. Novac građana, ali za odbranu haškim optuženicima, Karadžiću i Mladiću, godinama daje Vlada Republike Srpske. Prema podacima BIRN-a, dva puta po 10 hiljada maraka, i jednom i drugom. A to ne ulazi u konačnu cifru od oko 4 miliona maraka, koliko su, prema podacima mreže, Haški Tribunal, Vlada Srbije i Republike Srpske ukupno dali samo za Ratka Mladića.