Nuhanović o hapšenju bivših komandanata VRS iz Vlasenice

Vijesti 20. dec 201711:43 > 11:57
N1

Pisac, publicista i bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Hasan Nuhanović, svjedok genocida koji je počinjen 1995. godine u tom gradu za N1 je komentarisao današnje hapšenje tri osobe na području Vlasenice i Han Pijeska koje se sumnjiče za ratne zločine i pomaganje u genocidu.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u akciji policijskih djelatnika SIPA-e, na području Vlasenice i Han Pijeska locirane su i uhapšene tri osobe. Više pročitajte OVDJE.

Saznao sam da je uhapšen jedan broj osumnjičenih iz regije Vlasenice koji se sumnjiče za ratne zločine i genocid 1992. i 1995. godine. Ti zločini su u rasponu 1992. – 1995. godina. To je jedan od rijetkih slučajeva koji obuhvataju prve mjesece agresije na BiH, kao i juli 1995. godine odnosno period nakon pada Zaštićene zone Srebrenica“, rekao je Nuhanovića za N1.

On je podsjetio da je prijavu Tužilaštvu BiH podnio protiv NN osoba, ali i nekih konkretnih imena prije 12-13 godina.

Tek sada nakon toliko godina i 22 godine od samog događaja, izgleda da se među privedenima koji su osumnjičeni za ratne zločine, nalaze i oni koji su ubili moju majku i jedan broj muškaraca, kako sam shvatio, mlađe dobi u julu 1995. godine nadomak Vlasenice. To su užasni zločini, a posebno zbog toga što se prema onome što sam čuo, radi o istim osobama koje su počinile ratni zločin i genocid u periodu 1992. pa ponovo 1995. godine. Dakle radi se o kontinuitetu“, smatra Nuhanović.

Naš sagovornik je kazao da je 1992. godine u Vlasenici i oko nje ubijeno 1.600 civila.

Tamo je bio logor i taj logor je zatvoren krajem ljeta 1992. godine jer više nije bilo ljudi da se ubijaju. Nije ostao niti jedan živ Bošnjak u Vlasenici. Nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, kada su autobusi u kamioni išli preko Vlasenice s ljudima iz Potočara, opet ti isti su iskoristili šansu i skidali ljude s autobusa i kamiona, uključujući i moju majku, i izvršili užasne zločine. Jedan od svjedoka s kojim sam razgovarao govori o užasnim i okrutnim ubistvima koja su se dogodila u Vlasenici i nadomak Vlasenice“, ispričao je Nuhanović.

Svjedok srebreničkog genocida je pozvao sve Vlaseničane, bez obzira na nacionalnost, da pristupe Tužilaštvu i daju iskaze kako bi se stavila tačka na ovu priču i kako bi počinioci konačno odgovarali za zločine.

Tužilaštvu dao neka imena pod uslovom da izvor mojih informacija, koje su mi dale informacije dok sam se raspitivao šta se desilo s mojom majkom, ocem i bratom – ostanu zaštićena. Tako da ne mogu reći ništa za konkretan identitet počinilaca. To je stvar Tužilaštva i Suda“, jasan je bio Nuhanović.