Stojišić o hapšenju: Taj prizor sam gledao sa terase, jezivo

Vijesti 20. dec 201713:11 > 13:16
Reuters

Predsjednik Opštinske boračke organizacije u Vlasenici Spomenko Stojišić izjavio je Srni, povodom jutrošnjih hapšenja koja su izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), da će Boračka organizacija nastojati da pomogne svim borcima Vojske RS optuženim pred Tužilaštvom BiH za navodne ratne zločine i njihovim porodicama.

Komentarišući jutrošnja hapšenja tri nekadašnja pripadnika Vojske Republike Srpske u Vlasenici i na Han Pijesku, Stojišić je rekao da je bio očevidac upada SIPA-e u porodičnu kuću Radeta Garića u vlaseničkoj mjesnoj zajednici Grabovica.

Rade mi je komšija i taj prizor sam gledao sa terase. Kao predsjednik Opštinske boračke organizacije sam zaprepašten. Ne mogu više da budem pametan šta se dešava sa tom SIPA-om. Upadaju ljudima u kuće u jutarnjim časovima… Jezivo“, rekao je Stojišić.

Srna

On je napomenuo da je uhapšeni Garić i predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije, a bio je i odbornik Srpske demokratske stranke u Skupštini opštine Vlasenica u prethodnom mandatu.

Stojišić je rekao da je informisan i o hapšenju ratnog komandanta Vlaseničke brigade Mileta Kosorića, koji živi na području opštine Han Pijesak, te bivšeg vojnog policajca Momčila Tešića iz vlaseničke mjesne zajednice Donji Zalukovik.

On je dodao da trenutno ne raspolaže informacijama za šta su uhapšeni optuženi, te zbog toga nije u prilici ni da komentariše optužnicu, ali da zabrinjava način na koji se postupa sa srpskim borcima i njihovim porodicama.

Znam da je Garić prije desetak dana išao sa svojim advokatom u Sarajevo da da izjavu i da je bio uvijek dostupan pravosudnim organima, pa zbog toga ne razumijem čemu ovakvo postupanje pripadnika SIPA-e“, rekao je Stojišić.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u akciji policijskih djelatnika SIPA, na području Vlasenice i Han Pijeska, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni Mile Kosorić (1953.), nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS, Rade Garić (1974.), nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS, i Momčilo Tešić (1963.), nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog kaznenih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u mjesecu srpnju 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba. U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992.-1995. na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubojstva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo – Genocid iz članka 171. KZ BiH, a u svezi sa člankom 180. stavak 1. i 31. KZ BiH, a Rade Garić kazneno djelo – Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) progon KZ BiH, u svezi sa člankom 172. stavak 1. točke a), e), f) i točka k) KZ BiH, a sve u svezi sa odredbom članka 180. KZ BiH.