Zvizdić o Upitniku EK: Još sedam pitanja da se usaglase

Vijesti 20. dec 201713:55 > 13:57
N1

Bilo je više od 80 pitanja koja su razmatrana danas na Kolegiju za evropske integracije, a sa zadovoljstvom mogu reći da smo usaglasili većinu pitanja i samo je sedam pitanja ostalo za dodatno usaglašavanje, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je kazao da je Kolegij za evropske integracije najviše pozicionirano tijelo unutar Mehanizma za koordinaciju.

Imali smo oko 3 posto spornih pitanja. Mogu reći da smo usaglasili većinu pitanja i samo 7 pitanja je ostalo za dodatno usaglašavanje u narednih 5-6 dana. Broj neusaglašenih pitanja više nije 3 posto, nego je manji od 0,3 posto“, izjavio je Zvizdić.

Jedno pitanje je iz radne grupe ekonomskog kriterija, drugo za poglavlje 24. o tome koja je uloga sigurnosno obavještajnih službi i da li se BiH suočava s bilo kojim oblikom terorizma i broj osoba optuženih i osuđenih za krivično djelo terorizam. Set od 4 pitanja iz oblasti političkih kriterija, a tri pitanja su vezana za nestala lica.

Zasjedanju prisustvuju premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i federalni premijer Fadil Novalić, premijeri kantona i Brčko distrikta, kao i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

N1