N1 u RMU Breza: Prvi silazak u jamu uvijek najteži

Vijesti 20. dec 201715:31 > 17:23
N1

Okupljanjem, prozivkom, podjelom zadataka i zaduživanjem opreme, još prije 7 sati ujutru počinje prva rudarska smjena. Nakon pozdrava "sretno" silaze i nekoliko stotina metara pod zemlju.

Sa rudarima smo sišli oko 250 metara ispod nivoa zemlje i to liftom, a rudari koji žele sići još oko 200 metara, moraju pješačiti. Slijedili smo ih.

U jednom dijelu jame, među muškim kolegama, naišli smo na Maidu. U RMU Breza radi kao geolog. Silazak u jamu za nju je svakodnevnica i nakon 20 godina staža – rutina.

Ipak, još strahuje da se ne ugasi svjetiljka:

S godinama je teže i teže. Godine donesu svoje. Imam oko 20 godina staža. Psihički nije naporno, ali jeste fizički. Zavisi u koji dio jame silazim. Najviše razmišljam i najviše se bojim da mi se, ne daj Bože, lampa ne ugasi. Ne znam šta bi se desilo. Ostala bih u totalnom mraku. Evo možete ugasiti i vidjet ćete da se bukvalno ništa ne vidi“, otkrila je Maida Omerhodžić.

Niže u kopu najbolje se vidi zašto hljeb koji rudari pojedu “ima sedam kora”.

Irnes, jedan od rudara, kaže da je želio probati na nekoliko mjeseci zbog nužde. Otac je preminuo i valjalo je preuzeti ulogu glave porodice.

Otac umro. Mama sama. Bila komšinica neka i ona mi je dala tu neku snagu da siđem u jamu. Inače ne bih ni sišao. Nije bilo jednostavno. Vidiš prvi put jamske prostorije. Pričaju ti napolju kako je. Nemaš predstave u glavi kako je unutra. Može tebi neko pričat, ali dok ti ne vidiš očima kako izgleda jamska prostorija, ili čelo, komore ili otkopavanje ili to sve“, kazao je za N1 Irnes Turbo.

Haris je rudar tek četiri mjeseca. Dvadesettrogodišnjak nam pojašnjava da se nalazimo u jami “Sretno”, koji nosi isti naziv kao poznati rudarski pozdrav. Profesiju je “naslijedio” od oca. I on kaže da je prvi silazak bio najveći izazov:

Zaboravio sam i želje i sve kad sam sišao u jamu. Zavolio sam rudarstvo. Druženje i pjesma su lijepi u ovom poslu“, kaže Haris Mlivić.

Kad otkuca 14 sati, rudari prve smjene idu na svjetlo dana. U tamu idu rudari druge. Zlatni kip Alije Sirotanovića na ulazu u RMU Breza podsjeća ko su njihovi heroji.