Usvojen budžet KS u iznosu od 769 miliona KM

Vijesti 20. dec 201718:59 > 19:00
Fena

Nakon pet sati rasprave zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su sa 21 glasom za i devet protiv, usvojili su Budžet KS za 2018. godinu u iznosu od 769.080.000 KM.

Prema riječima ministra finansija KS Jasmina Halebića budžet je razvojni i socijalni, sredstva su raspodijeljena ravnomjerno na budžetske korisnike, resore i ministarstva.

Najviše je sredstava usmjereno na kapitalne projekte u rekonstrukciju i održavanje tramvajske pruge,  izgradnje i rekonstrukcije raskrsnica u KS-u, kao i raskrsnica na Vogošćanskoj petlji.

Premijer KS Elmedin Konaković je naglasio da je ovo najbolji budžet ikada usvojen, najkapitalniji je, a za kapitalne investicije je izdvojeno 144 miliona KM.

Sredstva iz budžeta bit će izdvojena za kapitalne projekte izgradnje saobraćajnica i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izgradnju tramvajskih stajališta za kontroliranu naplatu i uvođenje ITS-a, program restrukturiranja KJKP Gras 6.000.000 KM, nabavka i remont autobusa, trolejbusa i minibusa 3.000.000 KM.

Budžetska sredstva su usmjerena i na podršku MUP-u za nabavku 80 motornih vozila, kao i za izgradnju Univerzitetske biblioteke-vlastito učešće, izgradnju osnovne škole na Aneksu, Šipu i Stupu, a bit će nastavljeno ulaganje i u KJKP Vodovod i kanalizacija s više od tri miliona KM, kao i realizacija kredita od EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura, odnosno 20 miliona KM.

Izdvojena su i sredstva za nabavku opreme za JU Dom zdravlja, za nabavku opreme za KCUS i JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, potom za uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u industrijskim zonama planirano je 2.500.000 KM, kao i za sufinansiranje regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman, i mnogi drugi projekti.

Sredstva su izdvojena i za boračku populaciju.

Nakon usvajanja budžeta KS za 2018. godinu zastupnici Skupštine KS usvojili su i Prijedlog o izvršenju budžeta KS za narednu godinu.