Mali bosanski Kitzbuhel (FOTO)

Vijesti 21. dec 201708:43 > 08:46
Anadolija (AA)

Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini nekolicina je novih manjih skijališta. Međutim, jedno se izdvaja. Ski centar ”Ravna planina” na Palama poprima izgled mondenskog, poput onih u Švicarskoj, Austriji, Francuskoj....

Upravo u SC ”Ravna planina” u ponedjeljak, 25. decembra, u 12 sati svečano će biti otvorena i u rad puštena prva gondola na skijalištima u BiH.

”Svi su dobrodošli, od zvaničnika do običnih ljudi. Gondola će biti u ponedjeljak otvorena i taj dan sve vožnje će biti besplatne. Projekat je bio skup i zahtjevan. Gradnja gondole koštala je oko 30 miliona maraka i na njoj se radilo tri do četiri godine. Još fascinantnije je da su se ovakve kabinske gondole do sada viđale u velikim skijaškim centrima, a evo od ove sezone dostupne su i u Bosni i Hercegovini, odnosno svim Bosancima i Hercegovcima”, rekla je za Andolu Agency (AA) Borislava Purković, glasnogovornica SC ”Ravna planina”.

Nastavak projekta ”Jahorina ekspres”

Prvobitno projekt gondole nazvan je ”Jahorina ekspres” i trebao je povezati Pale sa olimpijskom planinom Jahorinom. Međutim, do sada je urađen dio trase u Ski centru ”Ravna planina” i finansiran je privatnim novcem kompanije ”Majnex”.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

”Taj plan još uvijek stoji, kakav, takav je. Nije promijenjen, samo što je realizovana samo prva faza plana ‘Jahorina ekspres’ na trasi dužine 1.400 metara, od ulazne do izlazne stanice u Ski centru ‘Ravna planina’. To bi trebala biti prva međustanica do Jahorine. Nastavak projekta ‘Jahorina ekspres’ očekujemo u skorijoj budućnosti. Međutim, očekujemo da se uključe i nadležni povezani sa tom pričom, prvenstveno Olimpijski centar Jahorina, pa onda i institucije jer to bi bilo od značaja kako za lokalne zajednice, tako i na državnom nivou. Poznato je svima da je mnogo svjetskih skijališta povezano na taj način, kabinskim gondolama. To bi bilo fantastično kada bismo izveli i ovdje”, istakla je Purković, dodavši:

”Sa izlazne stanice gondole Ski centra ‘Ravna planina’ vidi se Ogorjelica i vrh Jahorine. Probijena je trasa, urađena su optika i prvi infrastrukturni radovi, ali za realizaciju postavljanja stubova i nadalje potrebno je da se uključe i ostali akteri ove priče”.

Proteklih sezona u Ski centru ”Ravna planina” staze su bile perfektno urađene. Između ostalog, radi toga su i brojni klubovi, nerijetko i reprezentacija BiH u ovom skijalištu održavali treninge i pripreme za takmičenja.

Uvijek ima dovoljno umjetnog snijega. Od ove sezone i broj topova koji proizvode snijeg povećan je na 11, kao i dužina staza na 7.500 metara. Glavna staza dužine je 1,4 kilometra, prošla je homologaciju, zadovoljava svjetske standarde i koristi se za održavanje FIS trka. Skijalište je povezano stazom i za nordijsko skijanje, kao i stazom za motorne sanke, dužinom 12 kilometara. U ponudi Ski centra “Ravna planina” su i ski vrtić, bebi lift.

”Ranije su se skijaši nekada žalili na gužvu na ski liftu, koji će ostati u funkciji i koji može prevesti 800 osoba na sat. Svaka od 18 kabina gondola prima 10 putnika i moći će prevoziti 2.220 ljudi na sat, tako da gužvi više uopšte neće biti”, kazala je Purković.

Gosti svi normalni građani

Na pitanje ko su gosti SC ”Ravna planina”, odgovorila je:

”Najčešći gosti su naši ljudi, svi normalni građani Bosne i Hercegovine koji su nas prepoznali kao prihvatljivo skijalište, kako po ponudi tako i cjenovno”.

Posebna atrakcija u SC ”Ravna planina” je noćno skijanje.

”Trudimo se da budemo što bolji. Noćno skijanje je posebna atrakcija svakog dana sezone u trajanju od 18.30 do 21.30 sati. Ovdje kod nas skijanje je počelo još prije dvije sedmice”, naglasila je Purković.