Brammertz: Mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu

Vijesti 21. dec 201715:15 > 15:16
N1

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz danas je na ceremoniji zatvaranja kazao da unatoč prestanku rada ove institucije mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu.

Iako je bilo mnogo pozitivnih stvari, to ne znači da se međunarodnom sudu ne mogu uputiti i neke kritike. Neki predmeti su trajali predugo. I dalje stoji činjenica da je Međunarodni sud postigao mnogo u protekle 24 godine. Prije par sedmica Međunarodni sud je izrekao posljednje presude. Reakcije u bivšoj Jugoslaviji su bile energične kao i uvijek“, poručio je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog suda je kazao da žrtvama odaje posebno priznanje jer je zahvaljujući njima sud postigao svoju misiju.

Žrtve i preživjeli su bile najčvršće pristalice ovog Suda, zato bih želio da im i danas odam priznanje jer zahvaljujući vama sud je postigao ono što je trebao. Širom regiona osuđeni ratni zločinci se smatraju herojima dok se žrtve zanemaruju, a pomirenje je često nadvladano nacionalističkom retorikom. Premda se Sud zatvara, njegov rad se mora nastaviti. Mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu, a hiljade porodica ne zna kakva je sudbina zadesila njihove najbliže“.

Još je istakao da su političari i funkcioneri često bili protivnici rada ovog suda.

Političari su češće bili protivnici ovog suda. Danas su rukovodioci na važnoj raskrsnici, moraju se distancirati od zločina i prestati se skrivati iza lažnih tvrdnji o kolektivnoj krivici. Ukoliko ima političke hrabrosti, naše presude mogu da uklone teret kolektivne krivice. Evropske integracije zahtijevaju odlučan raskid sa retorikom prošlosti“.