Emrić: Građani će finansirati gradnju autocesta, a onda…

Vijesti 22. dec 201709:04 > 09:28
N1

U četvrtak je nakon cjelodnevne poslaničke rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izmjenama Izbornog zakona BiH kojeg je predložio Klub hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH po hitnom postupku, sjednica prekinuta. Podsjetimo se prošle sedmice ona je potrajala do 5 ujutro kako bi se usvojio zakon o akcizama.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Jasmin Emrić, zastupnik iz reda A SDA.

Jučer ponovno prekid i pauza. U ovom mjescu ste već jednom pauzirali 15 dana, no kad je trebalo usvojiti zakon o akcizama tad se ostalo do kasno?

Poslovnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dozvoljava klubovima da kada oni odluče traže pauzu od 30 minuta. Klubovi poslanika kada ocjene da je potrebna pauza zbog konsultacija, traže je do 30 minuta i to se koristi.
U ovih mjesec dana najvažnije teme se stavljaju na dnevni red Predstavničkog doma, kao da je sve skupa namjerno tempirano da se od početka mandata vrlo malo radi, iako su iste teme bile prisutne. Ušli smo u zadnju godinu mandata i sve želi da se riješi kroz jedan mjesec. Treba raditi uvijek, da ne bi donosili odluke 5 do 12“, smatra Emrić.

Vi niste dali podšku zakonu u akcizama, ostali ste dosljedni. Šta je ono što Vas plaši u ovom zakonu?

Stvar je pristupa. Ako govorimo o reformama, boljitku za sve građane u BiH, moramo krenuti od sebe i javne uprave i tu pokazati građanima da smo dosljednji da napravimo reformu. U tom smislu nismo uradili ništa. U reformskoj agendi je rečeno da se mora uraditi reforma javne uprave da se naprave uštede. Od toga nije urađeno ništa osim deklarativnih pristupa. To vrijeđa i građane i nas koji smo dosljednji. Tek onda bi mogli tražiti od građana da učestvuju u sufinansiranju infrastrukturnih projekata. Ali ne. Zavukli smo ruku u džepove građana i od sredstava građana ćemo graditi ceste i autoceste, a kada napravimo ceste i autoceste građani će opet plaćati jer se voze tim cestama“, izjavio je Emrić.

Gost Novog dana je kazao da je postavljao pitanje ima li alternativnih mogućnosti odnosno drugo rješenje umjesto povećanja akciza na naftu i naftne derivate.

Još uvijek je predlagač seta zakona o akcizama tajnovit, nije se pokazao pred nama, nije izašao pred govornicu. To je vrlo čudno u zakonodavnom postupku“, rekao je Emrić.

Za razliku od vas neki od vasih kolega su promijenili mišljenje?

Ne bih ulazio u njihove motive. Pritisak je bio velik. To što se nameće da je neko protiv izgradnje cesta i autocesta to je apsurd. Svi smo mi za igradnju cesta i infrastrukture, ali gdje je analiza sadašnjeg stanja? Trebalo se vidjeti koliko je sredstava do sada prikupljeno, onda vidjeti da ona nisu dovoljna, da nam trebaju sredstva za nove investicije koje koštaju toliko itd. Mi ne znamo koje su to vrijednosti, zvanično nema strategije, ništa nije obrazloženo u ovom setu zakona, a trebalo je biti. Pravila kažu da mora biti analiza sadašnjeg stanja“, rekao je gost Novog dana.

N1

Zanimljivo da zakon o akcizama nije isti na sva tri jezika. Jučer su zastupnici tražili i pojašnjenje. O čemu se zapravo radi i jeste li dobili pojašnjenje?

Tražio sam da uvrstimo informaciju o različito usvojenim jezicima tekstova. Začudilo me da nisu prihvatili takvu inicijativu jer se radi o tome da je Odjel za izradu i objavljivanje pravnih akata PS BiH utvrdio da u izmjenama i dopunama zakona u sistemu indirektnog oporezivanja BiH, nedostaju riječi na srpskom jeziku, a imaju na hrvatskom i bosanskom jeziku. To može značiti da se radi o različitim zakonima. To je potpuno novi zakon. Ja sam pitao i koja je pravna posljedica. Ovdje se ne radi o jezičkog različitosti, već da nedostaju dijelovi rečenica“, kazao je zastupnik A SDA.

Na pitanje da li se radi o greški, Emrić odgovara: “Greška bi bilo da je neka riječ krivo postavljena. Ovdje nedostaje da će sredstva ići na podračun, a to je glavno.”

Jučerašnju diskusiju i pauzu izazvao je HNS-ov prijedlog o izmjenama Izbornog zakona. Zanimljivo da je bilo usvojeno da ide u hitnu zakonsku proceduru.

To je važna tema za BiH. Četiri godine madnata se vrlo pasivno radilo na tome i ostavili smo i to za zadnju godinu mandata kada je krenula predizborna kampanja. Glave više nisu hladne, pa je za očekivati burne rasprave i diskusije. HNS-ov prijedlog je postavljen na složen način gdje se formiraju nova izborna područja i gdje glas ne bi bio vrednovan na isti način što je neprihvatljivo i diskriminirajuće“, rekao je Emrić.

Gost jutarnjeg programa N1 je kazao da su SDA i HDZ većina i vlast već četiri godine i da su imali dovoljno vremena da približavaju stavove.

Ne možete očekivati od opozicije da daje rješenja, iako je opozicija bila vrlo aktivna i veliki broj zakona su predlagali i zastupnici opozicije. Ako su imali želju da riješe problem, onda je bilo dovoljno vremena i trebalo je raditi na tome“, dodao je gost jutarnjeg programa N1.

Kome odgovara da se ne usvoje izmjene Izbornog zakona?

Ta retorika se iskorištava u tom cilju da se zadrže birači koji daju podršku strankama na vlasti. Dragan Čović je rekao: “Nismo uradili ništa protekle tri godine, ali sada ćemo iduće godine nešto uraditi i da se otvaraju veliki infrastrukturni projekti itd.“”

Takvu Čovićevu izjavu, ali i slične političara na vlasti, Emrić je prokomentarisao sljedećim riječima:

To je šamar biračima. Birači ga trebaju prihvatiti i okrenuti se u drugom smjeru i tražiti ljude koji mogu raditi u kontinuitetu i imati bolji rezultat za budućnost BiH.